В Україну під час війни продовжують надходити трактори Беларус

В Україні під час війни продовжують купувати білоруські трактори в Prozorro. Після 24 лютого 2022 року замовники провели щонайменше 15 закупівель, результатами яких стали поставки тракторів «Беларус» у різній комплектації, на 20 млн грн. Це лише ті, в описі яких згадувалася відповідна марка. 

Про це повідомляє проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine.

З цього переліку три закупівлі на 2,6 млн грн оголосили вже після 12 жовтня 2022 — коли Кабмін постановою №1178 заборонив, на час воєнного стану та ще 90 днів після, купувати щось у тих, хто продає товари або надає послуги походженням з росії та білорусі.

Це закупівлі колісних тракторів «Беларус 82.1», що їх придбали по 860 тис. грн для:

Усі три трактори поставили дві компанії, які відносяться до групи «‎Техноторг» Євгена Березовського та колишнього громадянина білорусі Ігоря Калюжного (до 2022 року). 

Так, Ужгородський аеропорт замовив трактор «Беларус 1221.2» за 1,6 млн грн у вересні 2022 року. У відповідь на запит DOZORRO ЗОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород‎» зазначило, що на час проведення закупівлі прямих заборон на придбання білоруської техніки не було, тож замовник обрав саме її.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.