Свиноферма у селі Гряди забруднює повітря попри судові позови селян

Жителі села Гряди, що на Львівщині, через суд намагаються зупинити діяльність місцевої свиноферми, що забруднює повітря формальдегідом, особливо при викачуванні гною на фермі.

Про це пише видання Еспресо.

Мешканці Гряди подали два позови до суду. Один з них стосувався взагалі припинення виробничої діяльності «АПП Гряда». Його подали ще у 2021 році, однак процес через війну затягнувся. 

«Жовківський районний суд тоді відмовив у задоволенні вимог мешканців, однак ті подали апеляційну скаргу. Лише у лютому 2023 року Апеляційний суд розглянув скаргу, проте також мешканцям відмовив. Зараз йде активна підготовка касаційної скарги до Верховного суду України», — розповідає Ольга Мелень-Забрамна, адвокатка.

Чи не однією з найбільших проблем, через яку питання свиноферми у Гряді і її не екологічної діяльності досі відкрите, це – ігнорування відповідних органів.

«Ми звернулися до суду для оскарження документа, який ферма отримала у травні 2022 року.  Це висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на розширення свиноферми зі зміною її виробничого циклу і на зменшення її санітарно-захисної зони – з 500 м до 250 м. Це було нібито для того, щоб ближче до ферми могли проживати люди, бо сільська рада роздала там земельні ділянки. Наразі ми ще не перейшли навіть до розгляду справи по суті», — пояснює адвокатка.

Як розповідають і адвокатка, і місцева мешканка Роксолана Галянт, забруднення повітря через роботу ферми триває і досі. Хоча востаннє якраз відповідні органи фіксували такий випадок ще у 2019 році, бо відтоді "не мали або повноважень, або не бачили причин для перевірки". Мешканці встановили спеціальний датчик контролю якості повітря неподалік від ферми. Його показники можна відстежувати у реальному часі онлайн. І вони практично щодня показують незадовільну якість. Що цікаво, такий же датчик поставили й на самій фермі, але він переважно показує ідеальну якість повітря.

Актуально: Яким бачить українське село Chat GPT?

Зазначається, Уряд періодично запроваджує мораторії на перевірки бізнесу. Через це перевірок в принципі останні 2-3 роки не відбувається. З другого — навіть якщо приїде перевірка, то підприємство може не впустити її на свою територію, бо штраф в 400 гривень заплатити легше, ніж усувати порушення. 

Ефективність органів контролю майже на нулі. Щодо вказаної справи, Держекоінспекція трохи реагувала, коли їх «штурхали» скаргами. 

Також Ольга Мелень-Забрамна додає, щодо Держпродспоживслужби складається враження, що це якийсь підрозділ свиноферми. Вони нічого не бачать.Завдяки цьому судовий процес такий довгий і важкий.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.