На Сумщині аграрії не можуть продати врожай через обстріли

На Сумщині аграрії не можуть продати зібраний врожай, оскільки перевізники не хочуть ризикувати поїздками до кордону. В області пшениця вже майже вдвічі дешевша, ніж минулоріч, а охочих придбати збіжжя немає.

Про це повідомило Суспільне.

Загалом на Сумщині, за даними обласного департаменту агропромислового розвитку, з 2021 року аграрії не змогли продати близько мільйона тонн збіжжя.

«У нас долар на сьогодні коштує практично 40 гривень, само собою — добрива, солярка і всі інші речі, тобто посівний матеріал буде формуватися відповідно долара і євро. А ціна на сьогодні на продукцію — минулого року вона коштувала 7-7,50 грн і 7 тис. за тонну, то на сьогодні десь — 4 грн, 4,5 грн», — зазначив Євген Кіріченко, директор агрофірми з Сумщини.

Наразі у господарстві заготовляють кукурудзу на корм для корів. Саме завдяки тваринництву, говорить аграрій, вони зараз мають гроші на зарплати робітникам та паливо. Підприємство не припиняло працювало ні на день. Поки увесь зібраний врожай зберігають в себе, втім сховищ не вистачає, а охочих приїхати забрати збіжжя немає.

Також у 2022 році у підприємстві Євгена Кіріченка не засіяли 150 га полів, які розташовані поблизу кордону. Чи будуть засівати всі поля наступного року ще не знають, адже декілька полів розташовані на самому кордоні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.