Переселенець з Донеччини з нуля відновив вирощування винограду

На 5 сотках у селі Радичев на Чернігівщині Володимир Новоженов вирощує 33 сорти винограду. Чоловік переїхав до села з Донеччини у 2020 році, там мав виноградники на березі Азовського моря. 

Не дочекавшись звільнення від російської окупації, чоловік виїхав на Чернігівщину та почав займатись виноградниками з нуля, розповідає Суспільне.

Живучи в окупації, Володимир сподівався на звільнення, але довелося все залишати та виїжджати з тим, що міг донести в руках.

«У мене можна було цеглиною від хати докинути до моря, до води. Там у мене був дім двоповерховий з двома санвузлами. Там у мене був закладений виноградник, перший виноградник я посадив у 2006 році на Азові, розвив його до 100 кущів, планувались: винарня, сироварня, бо я маю хист до цього», — каже Володимир.

Із 33 сортів винограду, 27 — столові. Наймолодші кущі чоловік посадив два роки тому. Вони дали перші плоди. Технічних, винних сортів — шість. Всі технічні сорти у його саду — білі.

Чоловік каже, грунти та клімат не підходять для червоних вин, класичних. Для душі можна чорнило зробити. Але так, щоб можна було відправити на дегустаційну комісію, щоб воно було справжнім вином — тільки білі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.