Фермер з Чернігівщини замість льону почав вирощувати гарбузи

Фермерське господарство «Льон-канат», щов селі Кузничі, де до кордону з росією — 22 км, а до Білорусі — 16 км, понад 20 років вирощувало льон.

Цьогоріч тут, на 200 гектарах, почало вирощувати гарбузи. Зараз переважає сорт гарбузів «Український багатоплідний».

Про це Суспільному розповів керівник господарства Микола Степанцов.

«Після деокупації Чернігівщини з полів прибрали нерозірвані снаряди та почали працювати. Засіювали поля з 15 травня до 1 червня. В цьому році ми не розраховуємо на прибуток, можливо — на наступний. Тому що в цьому році багато витрат — будівництво, сушарки, нові мийки, три нові гарбузові комбайни», — розповів Степанцов.

За словами Степанцова, йому довелося змінити напрямок роботи чотири роки тому.

Вони останній час відправляли льон на «Харківський канатний завод». А далі — вони не змогли свою продукцію продавати, вона не пішла. Китай витіснив своєю продукцією, цінами. І от закрився. Тому господарству «Льон-канат» просто нікуди було дівати свій льон-волокно.

Після цього фермер став засіювати поля кукурудзою, соняшником та просом. А цього року вирішив зайнятися гарбузами. Нову техніку розмістять на території підприємства. Там буде первинне перероблювання гарбузового насіння. Наразі на полях оброблюють кущі гарбузів від хвороб та прополюють між рядками.

Врожай планують збирати наприкінці серпня — на початку вересня, каже Микола. Будуть продавати тільки гарбузове насіння, а самі гарбузи залишать на добриво.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.