Громади на Рівненщині боротимуться з отруйним борщівником

У Рівненській області представники місцевої влади прийняли три програми боротьби з борщівником Сосновського.

Цю отруйну рослину централізовано знищуватимуть у Шпанівській територіальні громаді на площі близько 6 га, у Великоомелянській на ТГ — 1 га та в Корнинській ТГ — на 1,5 га, пише РадіоТрек.

Про це повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

«Борщівник Сосновського – отруйна рослина, яка спричиняє складні опіки шкіри. Згідно із законодавством України знищення борщівника є обов’язком місцевих органів влади. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення», — наголосив чиновник.

Як було відомо раніше, ефективними способами боротьби з борщівником є систематичне скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10-15 см. Найефективніший засіб боротьби — хімічний. За появи першої розетки рослину належить обробити гербіцидами суцільної дії, а саме — препаратами гліфосатної групи. 

Якщо ж упустили момент і рослина зацвіла, то скошену квітку обов’язково треба спалити, бо насіння дозріває навіть тоді, коли рослина скошена (одна рослина дає 15-20 тис. летючих насінин, які можуть проростати в ґрунті навіть через 10-12 років).

Сергій Подолін закликав очільників територіальних громад Рівненщини більш активно долучатися до вирішення проблеми з цією отруйною рослиною.

Також він нагадав, що землекористувачам, які не вживають заходів боротьби з борщівником, загрожує адміністративна відповідальність. 

Довідка:
Борщівник називають «Помста Сталіна», оскільки саме за його розпорядженнями почали масово засіювали небезпечною рослиною пасовища. Таким чином хотіли отримувати гарний врожай силосу для худоби. 

Проте корови, поїдаючи силос із борщівника, давали молоко з гірким присмаком, яке ставало непридатним для споживання як людьми, так і тваринами.

Використання в вигодовуванні тільки для м'яса було не виправданим, тому запроваджену культуру з часом перестали використовувати. Розростання та визрівання покинутого борщівника стало тихою катастрофою.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.