У селі Крехів в монастирі варять сир за прадавніми рецептами

Сироварінням та ви­готовленням масла уже шостий рік поспіль у місцевому храмі села Крехів за­ймається брат Ілля.  За основу чернець узяв рецепти прадідів. 

Вперше само­стійно зварив сир коли прийшов у монас­тир. Каже, що коли прийшов у святу обитель, то там трима­ли корів. Молока було багато, а з його переробкою виникали труднощі. Згадавши дитячий досвід, новик вирішив узяти­ся за сироваріння. 

Про це стало відомо з видання Високий замок.

«Отриманий продукт братам сподобався. Відтоді не полишає цього за­няття, а навпаки — розширює об'єми. Ми прокидаємося о шостій ранку. Одразу після сніданку йду на кухню і беруся до звич­ної роботи. Заготовлене мо­локо переливаю у відра для закисання. Влітку воно квас­ніє за добу, а взимку — удвічі довше. Уже тоді є відповідна сировина», — розповідає чернець

Варить сир у 40-літрових ба­няках. Із одної такої ємкості ви­ходить 7−8 кг білої смакоти.

Аби отримувати високі надої, монахи турботливо доглядають своїх корів, створили їм ком­фортні умови. Частину його забирають дві сироварні з сусідніх районів. Решту споживають ченці, семі­наристи. А ще чимало залиша­ється брату Іллі для переробки.

Всі роботи на кухні монах завжди завершує до 17.00. Бо через годину поспішає на ве­чірню молитву. 

В асортименті смаколиків, які виготовляють у монастирі, є також шоколад ручної роботи. Майстром у його приготуванні є брат Ігор. Зізнається, що рецептуру кожного ексклюзивного смаку розробляли тривалий час — методом спроб і помилок.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.