На Херсонщині виготовляють крафтовий бальзам з горіхів

У Бериславському районі Херсонської області вже 12 років поспіль працює Центр промислового горіхівництва та виноградарства. Засновник — Максим Калайда. У 2023 році тут почали виготовляти крафтовий бальзам з горіхів під тм Novoray.

Цікаво те, що для готової продукції беруть не зрілий горіх, зелений.

Про це ідеться на офіційній сторінці центру промислового горіхівництва у Фейсбук.

«Ми вирощуємо саджанці волоського горіха різних сортів, зокрема селекції Олександра Пономаренка. І один з його сортів, зокрема ІНТР, ми висадили у своєму саду за суперінтенсивною технологією та схемою посадки 4×4 метра — це наш унікальний досвід. І з цього сорту ми, власне, виготовляємо горіховий бальзам», — розповідає Максим Калайда.

За вмістом вітаміну С незрілий горіх в 4 разів перевершує чорну смородину і в 20 разів плоди цитрусових. Крім вітаміну С в зелених горіхах виявлені вітаміни Р, Е, групи Bi, B2, мінерали: калій, магній, кальцій, натрій, фосфор), каротиноїди, фітонциди і хінін. 

«Виготовляють бальзам методом екстракції (витяжки) соку волоського горіха молочно воскової стиглості високоякісним медом з акації без хімічної, термічної обробки і без застосування алкоголю»,  — розповіли на підприємстві.

Підприємству зараз доводиться працювати у досить складних умовах, адже після деокупації частини Херсонської області в регіоні, де розташоване виробництво, досі немає електроенергії. Через те довелося зменшити асортимент продукції.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.