Переселенець із Запоріжжя відкрив виробництво органічного борошна

Засновник органічної ферми «Козак органік» Олександр Орєхін із Запорізької області ще в 2022 році опинився в тимчасовій окупації. І Хоч підприємство не зазнало руйнувань, та в таких умовах ферма нічого не засіює і не насаджує. 

Тим часом, перебравшись у сусідню Дніпропетровську область, Олександр отримав мікрогрант «На власну справу» 250 тис. грн, доклав ще своїх 150 тисяч — і купив додаткове обладнання. Тож у травні 2023 року чоловік заснував в орендованому приміщенні у Новомосковську нове підприємство.

Про це розповідає Zaxid.net.

На млині Олександр робить органічне і безглютенове борошно з пшениці, гречки, сочевиці, жита, спельти. Зараз обсяг виробництва — 10 тонн на місяць, але планує збільшити потужності. 

«За перші два місяці роботи млинарське підприємство стало частиною експортного ланцюжка в країни ЄС: з нашого борошна робили солодкі палички для дітей, які експортують в країни Євросоюзу», — розповів Олександр Орєхін.

Сировину мельник поки закуповує, але вже цього року планує вирощувати власне зерно на полі, яке взяв в оренду на Дніпропетровщині. Землю вже сертифікують за органічним стандартом і цього року почнуть засіювати.

Фермер Олександр Орєхін з Дніпрорудного Запорізької області почав цікавитися сільським господарством понад десять років тому, тоді ж почав вирощувати органічну городину. У 2021 році він зареєстрував фермерське господарство «Козак органік», яке активно розвивалося.

Із зернових культур фермер вирощував органічну пшеницю, жито, просо, соняшник, спельту (дику пшеницю), кукурудзу для дитячого харчування.

Дніпрорудне окупували у перші дні лютого 2022 року. Окупанти відразу викрали у «Козак органік» вантажний мікроавтобус, а колаборанти робили спроби забрати поля в українського фермера. Зараз територія частково замінована, тому працювати на ній небезпечно.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.