На Закарпатті селяни заробляють на переробці пластику та стекла

На Закарпатті за розв’язання проблеми з переробки сміття взялися сільські голови гірських сіл Верхні Ворота та Абранка ще у 2013 році. 

ГО «Екосфера» допомогла громадам налагодити систему селективного збору ТПВ, залучивши грантові кошти. 

Пише про це Закарпатпост.

Впровадження практики роздільного збору ТПВ дозволило збирати чисту тару для переробки, звільнивши село від сміття й створивши у такий спосіб джерело доходу до місцевого бюджету.

На виручені кошти, а це близько 100 тис. грн у рік, селяни розвивають благоустрій села: встановили дитмайданчик, вуличні вказівники, сміттєві урни тощо. Після об’єднання громад вторсировини збиратимуть більше. 

«У селах були встановлені спеціальні контейнери для збору та сортування сміття. Верхньоворітська сільська рада придбала гідравлічний прес за власні кошти, призначений для зменшення об‘єму пластику за власні кошти, адже тюковане на професійному обладнанні сміття продається підприємцям за вищою ціною»,  — кажуть в ГО.

Наразі у всій територіальній громаді, яка об’єднує Верхні Ворота, Нижні Ворота, Абранку та ще 4 сусідніх села, налагоджене глибоке сортування сміття, тобто пластик, скло і метал збираються контейнерами і згодом за кольорами досортовуються на складах.

«Система налагоджена таким чином, що вторсировина займає 80% від всього сміття, яке утворюється в громаді. Решту — 20% забирають у людей окремо та вивозять на полігон. Це логічно, адже аналіз морфології сміття, яке накопичується в гірських селах, свідчить про те, що основне побутове сміття у селі — це  пластикова упаковка та скло, а також поліетиленові плівки та картон», — повідомляють організатори. 

Отже, майже 80-85 % сміття можна утилізувати.

«Планується переобладнати складські приміщення у Нижніх Воротах. Облаштувати там основний пункт зберігання, сортування та пресування відходів. За попередніми прогнозами, у майбутньому громада зможе заробляти на продажі вторсировини до 300 тис. грн у рік»,  — зазначив очільник Нижньоворітської громади Іван Грига.

Сьогодні в Україні скляні та пластикові відходи розцінюються як важлива сировина для виробництва. Наприклад, тонна пляшок ПЕТ коштує від 1,5 до 2,0 тис. грн., а скло — 0,4-0,5 тис. грн. 
 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.