Ветеран АТО зі Львівщини вирощує 6 гектарів полуниці

У селі Гончари, що неподалік Львова, розташоване фермерське господарство, де колишній АТОвець Микола Стецьків разом з дружиною на 6 гектарах вирощує полуницю під брендом Файна Berry.

З кожного куща полуниці фермери збирають до 500 г ягід. Вирощування відбувається як на відкритому повітрі, так і в теплицях.

Врожай збирають безперервно  — з травня до вересня, в теплицях  — до жовтня.

Про це розповів на особистому Youtube-каналі Андрій Буренок, відомий український бізнесмен та мандрівник.

Унікальність ферми в тому, що власники започаткували акцію «Збери собі сам», коли люди приїздять та самі збирають ягоди, потім сплачують фактичну вартість.

Полунична плантація розташована на комунальній землі. Фермер Микола взяв ділянку в оренду на 15 років та сплачує громаді щороку 9500 грн/га, тобто сумарно 53 тис грн на рік.

Тут було болото. Але вклавши фінансові та фізичні можливості, фермери вирощують брендову полуницю. 

«Ми починали з 10 соток землі у 2016 році. Мені як учаснику АТО було виділено цю земельну ділянку в селі Пустомири і дружина запропонувала вирощувати полуницю. Ми порахували, якщо ми висадимо 3 тисячі кущів, кожен кущ нам дасть по кілограму і ми матимемо шалений прибуток. Але то була лише фантастика, яку ми вичитали в інтернеті», — ділиться Михайло. 

У вирощуванні господарство використовує виключно італійські сорти. Микола зазначає, найкращі ягоди ті, що мають незначну кислинку, тому що під час переробки виходить смачне варення. За технологією вирощування господарство використовує європейські стандарти та препарати, що робить ягоди наближеними до органічних.

Сфера збуту ягід  — ресторани, кондитерські крамниці, продаж на переробку. Також господарство займається доставкою, але виключно у Львові.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.