Родина пасічників на Полтавщині віддає перевагу вуликам-рогачам

Родина бджолярів Олег Мішин та Катерина Кухта на своїй приватній пасіці «Медова фабрика» віддають перевагу вуликам-рогачам, з якими легше працювати фізично, намагаються в усьому вдосконалити умови праці. У планах родини — облаштувати біля пасіки будиночок в традиційному стилі, щоб приймати любителів зеленого туризму.

Сімʼя бджолярів біля міста Лубни на Полтавщині уже багато років зберігають прадавні традиції пасічників та розвивають сучасні досягнення цікавої та корисної професії.

«Кожен рій — це окремий колективний організм, зі своїм інтелектом і характером. Під час дощу комах краще не турбувати, бо тоді вони роздратовані через відсутність роботи. Головний принцип — не зашкодити бджолі. Тоді буде мед і для бджоли, і для себе та людей», — ділиться Олег Мішин.

Починали з кількох вуликів, а згодом почали вивчати кращий досвід інших бджолярів, як українських, так і європейських. Бджільнитцво для Катерини й Олега справа родинна, адже пасіку мав ще дідусь Катерини, потім її дядько. Так традиції передаються з покоління в покоління, оберігаються і доповнюються новими знаннями.

Катерина та Олег радять вживати мед не лише у чистому вигляді, а ще й у поєднанні з горіхами або ягодами. Так буде ще корисніше і більше вітамінів та мікроелементів. 

Для виготовлення крем-меду використовують спеціальну машину, яка "розпушує" мед при температурі 20 градусів. Бджолярі застерігають, що нагрівати мед вище 45 градусів не варто, бо тоді він втрачає багато корисних властивостей.

Катерина і Олег заснували власний бренд «Медова фабрика». Для всіх, хто хоч раз спробував їх продукцію — це справді знак якості.  Все натуральне і смачне: медові стільники, горішки з різними видами меду, медові батончики, крем-мед і, звичайно, сам мед: акацієвий, липовий, соняшниковий... А ще трав’яні лікувальні чаї, які дуже добре смакують з медом. 

Продукцію «Медової фабрики» можна замовити за телефоном +380666861578.

Олег більше займається пасікою, а Катерина опікується поширенням продукції, створює етикетки, розробляє нові рецепти.

Родина допомагає ЗСУ, причому не лише смачним медом: на сторінці "Смачний мед" в Інстаграмі проводять збори для військових, щоб придбати необхідне оснащення, а для заохочення розігрують серед донаторів медові смаколики. Корисними і смачним медом від Катерини і Олега поласували і дітки з притулку.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.