Продати свіжу лохину цьогоріч складно — фермер

Ягідник Роман Макухін із села Слобода на Чернігівщині зіштовхнувся із проблемами в продажі свіжої лохини зі своєї біодинамічної плантації через тривалі відключення електроенергії та перебої в роботі холодильників, пише ЧEline.

«Лохина цього року гарно вродила. Продати сьогодні складніше, бо тяжка ситуація з електрикою. От у нас дві години зранку електрика була, а далі 4-6 годин вона відсутня. То в холодильниках лохину не утримаєш. Тому впродовж двох днів збираємо певний об’єм й одразу ж розвозимо по шпиталях. Взагалі без холодильника лохина може стояти тиждень, а то й більше, але краще розвезти свіженьку ягоду», — розповідає Роман Макухін.

Також роботу ускладнює близькість до російського кордону та постійна загроза обстрілів із боку ворога.

«Ми розташовуємося за 15 кілометрів до кордону. Найближчі прильоти до нас — три кілометри, в сусіднє село. Але поки що тримаємося і виживаємо», — каже ягідник із Слободи.

Більше того, Роман Макухін каже, що додатково під час повномасштабного російського вторгнення відчувається дефіцит працівників.

«Плани розвиватися, розростатися були ще до повномасштабного вторгнення, але з різних причин не складалося. Бо хотілося, щоб лохини було не чотири гектари, а 40. І якби ці плани були втілені в життя, то було б дуже складно нині, коли є дефіцит робочих рук через низку причин», — зазначає Роман Макухін.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.