В Україні розведення равликів може бути прибутковим бізнесом

В селі Митниця Васильківської тергромади, що на Київщині, розташована ферма «Агроравлик». Засновник — Волохович Олександр, земельний банк ферми — 2 га.

Щороку ферма виробляє 100 т продукції.

Однак, в Україні споживання равликового м'яса досить на низькому рівні, тому експорт ферма здійснює в європейські країни, пише Zemliak.com.

Першими днями повномасштабного вторгенння росії вся готова продукція з равликового м’яса поїхала на пункти розподілу блокпостів і військових формувань, які тільки організовувалися, 

На фермі загалом вирощують їстівних равликів Helix Aspersa Muller, які мають швидкий темп дозрівання (4-5 місяців) та широкий спектр корисних властивостей. 

«Найпродуктивнішим у плані продажу переробленої продукції став саме 2023 рік. А вже з початку 2024 попит відчутно знизився. Якщо протягом 2022 року на внутрішньому ринку продали 5 тонн равликової продукції, то 2023 року — майже 30 тонн», — кажуть на фермі.

Ферма налагодила експорт лише в Європу через розрахункову ціну. Насамперед це Греція, Італія, Іспанія. Поки що ці ринки покривають їхні потреби.

Ферма Агроравлик працює у повному циклі — переробляє великих, вирощує маленьких.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.