Аграрії прогнозують збільшення вдвічі кількості овочесховищ

У 2024 році аграрії планують наростити будівництво потужностей для зберігання овочів у два рази. Прогнозується, що у 2024 році в Україні можуть бути побудовані сховища для зберігання овочів і картоплі потужністю близько 40 тис тонн, інфорумє Інтерфакс-Україна.

«З початку війни в Україні було знищено овоче- і картоплесховища потужністю близько 150 тис. тонн. У 2023 році фермери власним коштом без будь-якої допомоги побудували 15 овочесховищ. Станом на лютий поточного року вже надійшли замовлення на будівництво понад 25 тис. тонн, які будуть призначені переважно для зберігання цибулі», — сказав Олесь Капітанчук, директор ТОВ «Толсма Текнік».

Директор ТОВ «Толсма Текнік» додав, що минулого року період підписання контрактів припав на квітень-травень. Відповідно, не всі компанії ще озвучили свої плани.

«Абсолютно всі проєкти будуватимуться за рахунок коштів самих аграріїв. Для багатьох із них сезон-2023 був доволі вдалим завдяки високим цінам на овочі, які суттєво вищі, ніж у довоєнний період. Крім того, українське овочівництво орієнтується здебільшого на внутрішній ринок, тож фермери мали гарантований збут, їхня продукція не простоювала в чергах на кордонах, як це відбувалося й досі триває із зерновими культурами, олією, молочними та м'ясними продуктами», — пояснив Капітанчук.

Розміщення потужностей зі зберігання — центр і захід України. Саме в ці регіони зміщується промислове овочівництво.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.