Фермер з села Житин виготовляє олію з волоського горіху

Мешканець села Житин, що біля Рівного, Юрій Сабурай посадив 2 тисячі волоських горіхів у себе в саду та налагодив переробку горіха, виготовляючи з них олію, інформує Techhorticulture.com

У 2019 році Юрій у своєму садку просадив на 8 га близько 2 тисяч дерев. Нині вони вже дають до 40% плодів, з яких Юрій і виготовляє олію.

«Для України це відносно молодий бізнес. Виготовляти олію з волоського горіха розпочали близько десяти років тому. Прийшов до нас він з Європи, де вже понад пів століття вичавлюють олію. На Рівненщині небагато людей займаються цією справою», — каже Юрій Сабурай.

Допомагає Юрію з розвитком бізнесу очільник горіхової асоціації на Рівненщині Петро Скрипчук. Чоловік розповідає, аби виготовити 1,5 л олії, потрібно 3 кг горіха. Вони мають бути особливого забарвлення та форми. Після зважування горіхів їх відправляють під прес і вичавлюють з них олію. Цей процес триває понад годину. Потому готовий продукт розливають у пляшки та закорковують.

Нині Юрій Сабурай планує продавати олію. Для цього хоче збільшити виробництво, тому планує придбати автоматизовану техніку.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.