На Черкащині фермерське господарство збирає лохину після паводку

У селі Келеберда, що на Черкащині, 59 тонн лохини зібрало за місяць фермерське господарство «Тарасів обрій». Цьогоріч погода сприяє швидкому дозріванню ягоди, тож роботу в полі розпочали раніше, ніж зазвичай.

Про це ідеться у сюжеті Суспільного.

«Торік за сезон зібрали 87 тонн ягоди, цьогоріч у планах — мінімум сто. Та через весняний паводок маємо втрати — 6 гектарів площі», — розповіла працівниця господарства Анна Індутна.

Під час весняного паводка у квітні тут було затоплено 52 гектари насаджень лохини. Урожаю збирають до сотні людей. Другий сезон так працює місцева жителька Лариса Сіленко. Процес, з її слів, не складний.

«Малина дряпається, смородина дрібненька, а ця ягода якраз і вагу має, і легко збирається», — пояснила жінка.

До роботи на плантації залучають всіх бажаючих. Так, пенсіонерка Любов Баванєнко у свої 80 років працює вже два тижні.

«У ящику 5 кг має бути. Ми повинні прийняти у людини ягоди, подивитися їхню якість, вагу, вказати за потреби на недоліки, щоб людина мала на увазі, і все записати, щоб цифри зійшлися в кінці дня. Я приходжу раніше, щоб підготувати місце, нарахувати лоточки, щоб усі вже прийшли, взяли їх і пішли рвати ягоди», — говорить працівниця господарства Яна Хлєпка

За день збирають до трьох із половиною тонн. Аби обірвати всі стиглі ягоди, щодня потрібно щонайменше півтори сотні працівників. А їх нині вкрай бракує.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.