Виробник меду з Чернігівщини створив кооператив

Вже після повномасштабного вторгнення росії в Україну, Павло Чемериський з Чернігівщини створив кооператив «БІЛАР».

Метою обслуговуючого кооперативу є об’єднати пасічників для відстоювання спільних інтересів, зокрема, щодо масштабування виробництва та впровадження нових технологій, обміну досвідом тощо. 

Про це пише Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО.

Павло Чемериський з Чернігівщини зайнявся бджолярством 6 років тому як справою вихідного дня.

«Хотів забезпечити власну родину високоякісним медом, але з часом охочих скуштувати якісний продукт ставало все більше. З’явився запит на корисні солодощі та ексклюзивні медові подарунки — і так народилися ТМ «БІЛАР» та крафтові медово-горіхові набори», — розповів чоловік.

До початку війни подружжя мало амбітні плани, які вже почали втілювати в життя: збільшили кількість бджолосімей до 69 вуликів, придбали виробниче приміщення та почали в ньому ремонтні роботи. Але війна внесла свої корективи. Внаслідок повномасштабного вторгнення було пошкоджене виробниче приміщення та придбане раніше обладнання, знищено 14 вуликів, пошкоджено вантажний автомобіль та лафет для перевезення вуликів.

Всього навколо виробничого приміщення було 15 залишків снарядів, а будинки по-сусідству зруйновані вщент.

Подружжя Чемериських планує подальшу релокацію  виробництва у Вінницьку область, а поки, завдяки консультативній підтримці вдалося відновити виготовлення крафтових медово-горіхових наборів на 60% від довоєнного запланованого обсягу. Зараз на підприємстві відкрита вакансія пасічника. Готові запропонувати роботу для внутрішньо-переміщеної особи.

Разом з однодумцями зареєстрували кооператив і планують залучати бджолярів Вінниччини до його роботи.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.