На Буковині селяни відроджують вівчарство

У Чернівецькій області зростає кількість овець. Нині їх налічується вже близько 30 тисяч. Сироваріння з овечого молока стало одним з головних доходів у селі. Приміром, кілограм будзу вартує 200 гривень, кілограм м'яса ягнятини — 150 гривень. 

Про це інформує видання Подробиці.

Село Старі Бросківці розташоване у передгір'ї Карпат. Тут живе дві з половиною тисячі людей. І майже біля кожної хати — вівці. Їх тут розводять понад 300 років. Та нині — в час війни — вівчарство почало активно відроджуватися. Отари стали мало не головним джерелом доходу. І зараз у селі — півтори тисячі овець.

«Тримаємо овець, так як виробляли наші колись діди, по тому ж самому рецепту робимо і ми бриндзю, робимо вурду, всьо так як по старінкі, нічого не міняємо. Стараємося трішки покращити породу, але ця само витривала з усіх — це прикарпатська наша порода. Реалізація є, люди вже знають нашу продукцію, всьо замовляють, приїжджають, забирають», — каже фермер Віктор Багрій.

Місцеві фермери кажуть, проблем зі збутом продукції нема, за винятком вовни. Якби була державна дотація на розведення овець, то вівчарство розвивалося б інтенсивніше, переконаний староста села Ілля Прунь.

А от за натуральним карпатським сиром сюди приїздить багато охочих. І це Вівчарі кажуть, охочих завести овече господарство у час війни побільшало, тож мають надію, що вівчарство знову відродиться.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.