Українські фермери припиняють вирощувати гриби

Зниження рентабельності, а в багатьох випадках робота «в мінус» змусила ряд українських ферм, в основному — невеликих, піти з ринку. 

Про це повідомив Максим Єнченко, директор Інформаційного Грибного Агентства УМДІС.

«У 2021 році відбулось зростання цін на сировину та енергоносії. Особливо різко в 2021 значно виросли ціни на газ, піднявшись в 3 рази. Для тих господарств, які використовують для обігріву газове обладнання — це збільшення собівартості приблизно на 2 грн/кг», — йдеться у повідомленні.

Збільшення витрат на персонал на 20-50%, вартість електрики на 20-30%, вартість газу та інших енергоносіїв на 20-50%, а вартість компосту в середньому на 30% змусили припинити свою роботу малих фермерів.

«Відкриття нових великих виробництв в Україні за останні 3 роки не відбувалося, але ряд великих ферм збільшили потужності — деякі внаслідок переходу на Фазу III компосту, інші — за рахунок збільшення площ для вирощування», — додав Максим Єнченко.

З бази даних агентства, близько 30 ферм і підприємців, що займалися вирощуванням печериць в 2017, перестали вирощувати їх в 2018-2020 роках.  

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.