Пройти курси і навчитися надавати екстрену допомогу | Досвід команди Zemliak.com

У час повномасштабної російсько-української війни, коли російські ракети та шахіди літають будь-де і ризики отримати травми є у кожному куточку України, усім важливо знати і вміти надавати домедичну допомогу.

Ніхто не застрахований опинитися під завалами внаслідок російських атак, тож добре, якщо людина сама зможе собі допомогти. Або поряд опиниться той, хто вміє надавати нормальну домедичну допомогу і явно не нашкодить.

Команда Zemliak.com (більше про нас тут) у липні пройшла курс для цивільних «Допомога при травмі» від навчального центру Добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри» — тепер ми зберемо в цьому єдиному матеріалі важливі поради для наших читачів.

Курсанти та інструктор Госпітальєрів

Надати допомогу мають вміти всі

Знати і відпрацювати навички домедичної допомоги слід усім. Це дуже допоможе як у побуті, так і на робочому місці чи на відпочинку, адже ніхто і ніде не застрахований отримати травму чи отримати інший подібний досвід.

У час війни це мало б бути загальнообов’язковим для всім громадян і гостей в Україні. Поки що навчання домедичній допомозі — справа добровільна і займаються цим охочі за власним бажанням.

Щоправда, стаття 12 Закону України «Про екстрену медичну допомогу» визначає перелік осіб, які зобов’язані надати допомогу людині у невідкладному стані:

  • рятувальники аварійно-рятувальних служб
  • працівники державної пожежної охорони
  • поліцейські
  • фармацевтичні працівники
  • провідники пасажирських вагонів, бортпровідники
  • інші особи, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти практичними навичками надання домедичної допомоги

Водночас, як говорять інструктори-госпітальєри, до цього списку ще мали внести працівників освіти.

Тож громади мають подбати про те, щоб освітяни та всі, хто працюють у комунальних закладах освіти, освіжили в пам’яті знання про домедичну допомогу та чітко орієнтувалися, як діяти в критичних ситуаціях.

Ну і насамкінець… Українцям слід пам’ятати, що згідно чинного законодавства залишити людину в небезпеці, без допомоги є кримінальним злочином. Щоправда, поки у судовій практиці, здається, відомо не так багато подібних справ, однак це може бути ще одним «дзвіночком» не пройти повз когось. 

Нормативка про допомогу

У будь-якій ситуації можна ознайомитися із Наказом МОЗ № 441 «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах».

У цьому документі детально описано, що, наприклад, слід робити при раптовій зупинці кровообігу, порушенні прохідності верхніх дихальних шляхів, масивній зовнішній кровотечі, інсульті, інфаркті, опіках, травмах тощо.

Якщо освоїти описані там алгоритми, то можна розраховувати на те, що ви зможете правильно комусь надати допомогу, якщо людина того потребуватиме.

Наказ МОЗ №441

Аптечка при собі

В суворих нинішніх українських умовах у кожного з нас при собі завжди має бути мінімальний набір засобів, якими, у першу чергу, зможуть надати допомогу саме вам. Ну або вже ви комусь. 

Така аптечка воєнного часу повинна містити як мінімум турнікети/джгут для зупинки масованої кровотечі з кінцівок, бинт, вата, лейкопластир та одноразові рукавички.

Турнікет у сумочці

Зрештою, для українців оптимальним варіантом мобільної аптечки може бути невеликий набір, до якого слід включити:

  • нітрилові рукавички;
  • перев’язувальні бинти;
  • гемостатичні бинти, просочені спеціальними розчинами, що сприяють коагуляції (згортанню крові);
  • компресійний бандаж для контролю кровотечі (застосовується при пораненнях голови, шиї, черевної порожнини, кінцівок);
  • кровоспинний джгут-турнікет, незамінний у випадках, коли зупинити кровотечу не вдається жодним іншим способом.

Аптечка домедичної допомоги

Своя безпека понад усе

Бажання допомогти — це прекрасно. Але в будь-якому випадку слід упевнитися, що, надаючи допомогу, ви самі залишитеся цілими і неушкодженими.

«Одна людина, яка потребує допомоги, — це зрозуміло. Але коли їх стане дві, три чи більше через те, що не змогли своєчасно оцінити ризики, то це не ок», — кажуть розумні люди.

Отож, якщо виникла необхідність надати комусь екстрену домедичну допомогу, то, у першу чергу, треба убезпечитися, що на вас нічого не звалиться, впаде чи не наїде в процесі. А також слід обов’язково вдягнути одноразові рукавички, аби уникнути потрапляння чужої крові, слини, блювотиння на вас і ризику заразитися якоюсь хворобою.

Як тампонувати рану

Допомагати по MARCH

Для більшого розуміння, що і як робити в разі невідкладної потреби надати людині допомогу, крім згаданого вище 441-го наказу МОЗ, підкаже протокол MARCH.

Алгоритм MARCH визначає пріоритети і порядок дій в наданні допомоги травмованому чи пораненому.

Алгоритм MARCH розшифровується як:

  • M (Massive bleeding)  — масивна кровотеча

  • A (Airway Management)  — управління дихальними шляхами

  • R (Respiration) — Дихання

  • C (Circulation) — Циркуляція

  • H (Head injury/Hypothermia/Hypovolemia) — травма голови/гіпотермія/гіповолемія

​​Алгоритм MARCH

Тренуватися, щоб пам’ятати і вміти

Навіть коли ви ще зі школи чи вишу пам’ятаєте щось із уроків ОБЖ, то це не означає, шо в стресовій ситуації ви зможете діяти як належить.

Фахівці сходяться на думці, що всі навички першої домедичної допомоги мають бути відпрацьовані до автоматизму.

Тож нарівні із профілактичними чекапами свого організму плануйте і шукайте можливість освіжити знання та потренуватися в наданні першої домедичної допомоги тим, хто її потребуватиме.

Як правильно тампонувати рану

Зрештою, «Госпітальєри» регулярно проводять курси із надання екстреної допомоги.

Дізнатися деталі та заповнити заявку можна на сайті навчального центру.

По можливості, вкажіть, що дізналися про курс із сайту Zemliak.com, та дайте нам знати про заповнення заявки на номер +38 096 955 89 66 — спробуємо домовитися про невеличкий бонус.

(с) Zemliak.com, 2024.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.