Які компенсації роботодавцям передбачені за працевлаштування зареєстрованих безробітних

В Україні існує фінансова підтримка роботодавців, які надають робочі місця для людей, офіційно зареєстрованих у Державній службі зайнятості.

Види компенсацій роботодавцям

Нормами Закону України «Про зайнятість населення» передбачено декілька видів компенсацій роботодавцям, які працевлаштовують зареєстрованих безробітних. 

Одним із її видів є компенсація фактичних витрат роботодавця у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць, за який він сплачений.

Розмір такої компенсації не може бути більше подвійного розміру мінімального страхового внеску. Загальна тривалість її виплати становить 12 місяців.

Іншим видом фінансової допомоги є компенсація роботодавцям 50% фактичних витрат на оплату праці прийнятих на роботу осіб з числа зареєстрованих безробітних.

Розмір цієї компенсації не може бути більше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на момент виплати. Тривалість виплати цього виду компенсації становить 6 місяців.

Для отримання вказаних видів компенсації роботодавець подає до центру зайнятості заяву встановленого зразка. Вона має бути подана протягом 2-х місяців з дня працевлаштування зареєстрованого безробітного.

Процедурні питання надання компенсацій врегульовані порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 року № 124.

Деталі щодо категорій

Компенсацію у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцям надають щодо працевлаштованих зареєстрованих безробітних, які належать до наступних категорій осіб:

  • особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України (таку гарантію вони можуть реалізувати після їх звільнення з полону, у разі реєстрації як безробітних у державній службі зайнятості);
  • один з батьків або особа, яка його замінює і:

- має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років;

- виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;

- утримує без одного з подружжя особу з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) та/або особу з інвалідністю I групи (незалежно від причини інвалідності);

діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;

особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” залишилося 10 і менше років;

особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу.

Компенсацію у розмірі 50% фактичних витрат на оплату праці прийнятих на роботу осіб надають відносно: 

  • звільнених військовослужбовців, що є учасниками бойових дій;
  • осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше п’яти років;
  • осіб з інвалідністю.

​(с) За матеріалами ДЦЗ України, Zemliak.com, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.