Іван Кривозуб: У нашої громади місцеві рейдери намагаються відібрати ліси та посадки

В основі децентралізації — ідея про те, що об’єднані громади мають самостійно управляти своїми ресурсами: людським капіталом, землею, надрами, лісами, грошима тощо. Громади, які «спіймали цю хвилю» від старту реформи, освоюють багато нових інструментів такого управління.

Торік, наприклад, Андріяшівська громада на Сумщині вирішила врешті-решт навести порядок і самостійно працювати із лісами, посадками та іншими зеленими насадженнями, створивши власне комунальне некомерційне підприємство «Зелений гай». Однак, як виявилося, ті, хто працював за давніми «лісовими схемами», категорично проти передачі лісів громаді… 

Депутат Андріяшівської сільської ради, голова постійної депутатської комісії та керівник місцевої агрофірми СФГ «Кривозуб С.І.» Іван Кривозуб розповів, хто і чому перешкоджає Андріяшівській громаді самостійно розпоряджатися тим, що їй по праву належить.

Zemliak.com: Як усе почалося? Ви сказали, що ще до нового року вирішили з депутатами громади забрати ліси назад у громаду. Чому ви це зробили?

Іван Кривозуб: Справа в тому, що ліси, які раніше були колгоспними, зараз належать державі. Але ми вирішили, що вони повинні належати громаді, щоб ми могли самостійно ними управляти. 

Ми створили комунальне підприємство «Зелений гай», щоб навести порядок у лісах і здешевити дрова для шкіл. Це було рішення Андріяшівської сільської ради від 3 серпня 2022 року.

Головною метою КНП «Зелений гай» було визначено створення необхідних умов для утримання, збереження та  раціонального використання переданих йому у постійне користування земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами, які обмежують масив земель сільськогосподарського призначення та лісових насаджень які знаходяться на території Андріяшівської об’єднаної територіальної громади.

Zemliak.com: Ви сказали, що на вас чинився тиск, щоб ви віддали ліси обласному комунальному підприємству «Агроліс». Хто саме тиснув і з якими аргументами?

Іван Кривозуб: Тиск чинив голова нашої місцевої райдержадміністрації Денис Ващенко та директор «Агролісу» Віталій Гринь. Вони говорили, що ми не знаємо, як управляти лісами й лісосмугами і що краще віддати їх їм. Вони також говорили, що ми не зможемо навести порядок у лісах і що вони будуть вирубувати дерева незаконно. Хоча якраз в нашій області вони чудово знають усе про нелегальну вирубку лісів.

Zemliak.com: Ви сказали, що в центрі села Андріївки є дуб Шевченка. Чому «Агроліс» зацікавився і цим дубом?

Іван Кривозуб: Дуб Шевченка є історичною пам'яткою. Він названий на честь Тараса Шевченка, який бував у цьому селі. «Агроліс» зацікавився цим дубом, тому що він є цінним деревом.

Zemliak.com: Ви сказали, що торік 1 вересня до вас приїхала поліція і почала зупиняти машини, які вивозили дрова з лісу. Як це сталося?

Іван Кривозуб: Ми в моїй агрофірмі проводили заготівлю силосу для тварин. Водночас із виконкому нашої сільради попросили підсобити і навести лад поблизу місцевого ставка — туди поїхала наша техніка. Займалися розчисткою хащів, прибирали впалі верби.

Лісосмуга

За погодженням із сільською радою спиляли кілька верб, які були поламані. Але поліція заявила, що ми випиляли дуби.

Трухлява верба

Приїхав начальник місцевого відділу поліції особисто. Теж почав звинувачити, що техніка мого підприємства корчує цінні дуби. Я запитав у нього, чи він відрізняє він дуб від верби. Той відповів, що він не лісник і не відрізняє вербу від дуба.

Zemliak.com: Ви сказали, що поліція не надала вам жодних документів, які підтверджували б їхні звинувачення. Чому ви вважаєте, що це тиск на вас?

Іван Кривозуб: Я вважаю, що це тиск, тому що вони не надали нам жодних документів. Вони просто прийшли, почали зупиняти машини і звинуватили в незаконному випилюванні деревини. Я думаю, що вони за наполяганням «старших» хотіли, щоб наша громада таки передала лісопосадки між полями і ліси «Агролісу».

Zemliak.com: Ви сказали, що вас досі не пред'явили жодних звинувачень. Як ви вважаєте, чому?

Іван Кривозуб: Я думаю, що вони тривалий час не змогли пред’явити офіційних доказів, які б підтверджували їхні звинувачення. Вважаю, що вони просто хочуть мене залякати.

Zemliak.com: Чи плануєте ви подавати до суду на «лісників» і поліцію?

Іван Кривозуб: Треба, щоб вони понесли відповідальність за своє свавілля, прикриття реального нелегального випилювання лісів у нашій громаді, перешкоджанню роботи нашого комунального підприємства і безпідставні звинувачення в мою адресу.

Zemliak.com: Дякую вам за розмову!

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.