Оксана Продан: Треба вирішити 3 ключові проблеми для уникнення зриву опалювального сезону-2023

Громади б’ють на сполох, оскільки новий опалювальний сезон у 2023-2024 роках під загрозою зриву.

Із якими проблемами зіштовхнулося місцеве самоврядування та як їх вирішити, детально розповіла радниця голови асоціації міст України Оксана Продан.

Далі пряма мова

Важливо піднімати цю тему і вирішувати проблеми стосовно ймовірного зриву опалювального сезону у громадах. Насправді краще і більш цікаво дізнаватися про ті громади, які знаходять альтернативу газу, як-от, Рівне та Мукачево. Так, наприклад, Мукачівська громада взагалі не потребує газу — свого часу місто відмовилося від цього джерела енергії та перевело на альтернативні повністю всі опалювальні системи.

Але разом з тим у тих містах, громадах, які потребують газу, зараз постають три ключові виклики. Можливо, інженери теплових підприємств про це поки не здогадуються, але про це точно повинні знати керівники міст та самих підприємств.

Найперша проблема —  це те, що з 1 вересня режим режим ПСО (покладання спеціальних зобов’язань) для учасників ринку природного газу працює тільки у Луцьку. Це той режим і ціна, що дозволяють постачати мешканцям громад тепло за нижчими цінами, ніж ринкові.

Як ви знаєте, з 2021 року вже декілька років діє меморандум між Урядом і місцевим самоврядуванням. Згідно з цим документом, місцеве самоврядування стримує тарифи і компенсує вартість. А Уряд зі свого свого боку теж виконує ряд дій для того, щоб тарифи не піднімались.

Отож, оцей режим ПСО працює поки що тільки в Луцьку станом на першу декаду вересня. Усі решта (навіть обласні центри) ще не змогли підключитися до цього режиму. Відповідно, яка буде ціна на газ, ми не знаємо.

Громади не змогли підключитися до цього режиму, бо, по-перше, запізно прийняли постанову, яка дозволяє цьому режиму працювати і технічно її не виконали, а по-друге, у постанові вперше за всю історію України включили норму про обов'язкове розщеплення через казначейський рахунок всіх споживачів всіх теплогенеруючих підприємств. Це складна процедура, бо все відкрито через через приватні банки. Так, із часом це можна буде реалізувати, але станом на зараз більшість теплогенеруючих компаній, на жаль, режиму ПСО ще не мають.

Отож, це перша частина, яку з часом однозначно урядовці разом з теплоенергетиками мають вирішити.


АПД: на засіданні Уряду 12 вересня 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд продовжив дію ПСО і ціни на газ, тепло та гарячу воду залишаться незмінні до кінця опалювального сезону.

«Кабмін продовжив дію ПСО (покладення спеціальних обов'язків) на ринку природного газу, за яким постачальники тепла отримають від «Нафтогазу» обсяги газу за фіксованою ціною – 7,4 грн за куб. м. Це пільгова ціна, яка дозволить не підвищувати тарифи на газ, тепло, гарячу воду», – зазначив глава уряду.


Друга проблема — Уряд не компенсував різницю в тарифах, починаючи з 2021 року. Жодної копійки. Хоча свого часу було 14 млрд закладено в бюджет.

Зараз підтверджено Міністерством розвитку громад і території виділення на ці цілі 36 млрд грн, але ці кошти не компенсовуються місцевими самоврядування. Відповідно повернути всі борги постачальникам газу у теплогенеруючих компаній і починати новий сезон змоги немає.

Тобто фактична друга колосальна проблема — це відсутність грошей сьогодні для початку опалювального сезону тим, хто користується газом.

Третя проблема є системною і стосується не лише сьогодення, але і наступного року. Мова йде про те, що Міністерство фінансів ініціювала зараз вилучення 4% податку з доходів фізичних осіб з дохідної частини місцевих бюджетів громад. Таким чином, ці кошти знову ж таки не можна буде пустити на компенсацію різниці в тарифах.

Отож, станом на сьогодні ми можемо говорити, що опалювальний сезон в Україні на межі зриву. Теплогенеруючі компанії фактично готові запускатися й працювати по максимуму, але коштів для роботи і компенсації різниці в тарифах немає.

Держава реагувати на таку ситуацію, аби уникнути зриву опалювального сезону. Так, наприклад, обов'язково треба повернути борги і ці 36 млрд необхідно сплатити. Також, звичайно, треба залишити в громадах ті 4% ПДФО, які в 2021 році в домовленостях між центральною владою і органами місцевого самоврядування були передбачені та за дорученням президента включені до доходів місцевих бюджетів.

Зрештою, Асоціація міст України 5 вересня звернулася до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням напрацювати спільні рішення для уникнення зриву опалювального сезону у 2023-2024 роках.

(с) Для Zemliak.com записала Катя Капустіна, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.