Потапці ХАБ: як старий будинок культури в селі отримав нове життя

Потапці — невелике село, що входить до Бобрицької сільської громади на Черкащині. У цьому селі проживає близько 300 людей. 

Торік місцеві мешканці спільними зусиллями та за підтримки благодійного фонду «МХП – Громаді» реалізували унікальний для цього села проєкт — створили креативний простір Потапці ХАБ.

Тепер у ньому і діти, і дорослі можуть організовувати своє дозвілля, а також підтримувати українських захисників.

Команда Zemliak.com нещодавно побувала в Потапцях і дізналася, як місцева громада спромоглася перетворити занедбану сільську бібліотеку на сучасний простір для дозвілля.

Бажання змін у селі

Село Потапці стало одним із 24 сіл, що увійшли до складу Бобрицької громади. Колись у селі працювали школа, будинок культури, бібліотека, магазин та ФАП.

Із часом магазин закрився. А кілька років тому в рамках оптимізації освітньої мережі в селі попри спротив місцевих мешканців закрили школу. 

Більше того, як каже Олена Штефан, голова Бобрицької громади, раніше у Потапцях навіть мобільний зв’язок був не дуже якісним донедавна. Що вже говорити про інтернет… 

«У цьому селі досі не було такого місця, де б люди могли поза домом зібратися, поспілкуватися, попити кави врешті-решт…», — додала Олена Штефан.

Олена Штефан, голова Бобрицької громадиНатомість у великій старій будівлі — одночасно будинку культури та невеликій бібліотеці — руками й серцями небайдужих працівниць та працівників жевріло життя.

«Наші люди були переконані: немає школи — село не живе… Однак я щиро вірила, що село житиме попри таке рішення. Просто людям треба згуртуватися навколо якоїсь спільної справи і це дасть енергію жити та працювати далі», — каже Олена Штефан, голова Бобрицької сільської ради.

Староста Потапців Наталія Березенко додала, що ще більш гостро постала потреба в комфортному місці після того, як до села почали приїжджати вимушено переселені українці.

«Коли до нас почали приїжджати переселенці з різних регіонів, що постраждали від війни, у тому числі, із Донеччини… Цілі родини з дітками та літніми людьми. І це наштовхнуло нас ще більше на створення місця, де б уся громада села могла збиратися за потреби, знайомитися, допомагати один одному», — говорить Наталія Березенко. 

Зліва направо: Тетяна Волочай, Олена Штефан, Наталія Березенко
Зліва направо: Тетяна Волочай, Олена Штефан, Наталія Березенко

Отож, коли благодійний фонд «МХП – Громаді» вкотре оголосив конкурс соціальних ініціатив «Час діяти, Україно!», потапівці радо відізвалися на ініціативу колишньої директорки сільського ліцею Людмили Горденко та вирішили взяти участь у змаганні за фінансування проєкту для села. Адже на його реалізацію можна було отримати до 100 тис. грн!

В основі конкурсного проєкту села Потапці — ідея про те саме місце, яке об’єднає людей у селі, куди вони зможуть прийти, провести час із користю, поспілкуватися, чомусь навчитися чи допомогти один одному.

До слова, Бобрицька громада вже вп’яте брала участь у щорічному конкурсі «Час діяти, Україно!» — за попередні роки спільно з БФ «МХП – Громаді» уже реалізували більше 20 проєктів.

Потапці ХАБ: від ідеї до реального проєкту

У Потапцях спільно вирішили дати нове життя старій будівлі, в якій тіснилися будинок культури та бібліотека. 

Саме тут у невеликій кімнаті в кілька десятків квадратних метрів, згідно з поданою конкурсною заявкою, мало бути місце, де б селяни та переселені через війну люди могли б збиратися.

Так народився проєкт «Potaptsi HUB: територія єдності», який невдовзі здобув перемогу у конкурсі соціальних ініціатив «Час діяти, Україно!». Громада отримала фінансування на будівельні матеріали та декор кімнати в майбутньому хабі.

МХП Громаді

«У нас спочатку була маленька ініціативна група, роботи було багато, приєднувалися і працівники будинку культури, бібліотеки… Приходили цілими родинами, щоб допомагати робити ремонт», — пригадує вже нині керівниця Потапці ХАБ Людмила Горденко. 

Пані Людмила пригадує, що роботи із обладнання мали бути завершені до кінця грудня 2022 року, але ситуацію ускладнювали часта відсутність електроенергії через масовані російські ракетні обстріли. Ремонт робили своїми руками і навчилися робити те, чого раніше не робили: шпаклювати, рівняти стелю та підлогу, прокладати електропроводку і купу всього іншого…

До всього, як уже з усмішною згадує Людмила Горденко, було дуже прохолодно і люди переживали, щоб шпаклівка висохла належним чином, аніж перший захід проведуть у приміщенні.

Людмила Горденко, керівниця Потапці ХАБ

Зрештою, уже напередодні новорічних роботи в Потапці Хабі були завершені і проєкт готували до офіційного відкриття. 

Однак уже до цього команда хабу вирішила в тестовому режимі провести майстер-клас для дітей та їхніх членів родин… із виготовлення ялинкових прикрас.

«Ми поставили в холі ялинку без жодних прикрас. І вирішили, що спільними зусиллями з дітками, їхнімим мамами, татами, бабусями та дідусями зробимо іграшки і прикрасимо це новорічне дерево!», — розповідає керівниця Потапці ХАБу.  

І вже з початку 2023 року проєкт, реалізований за фінансової підтримки благодійного фонду «МХП – Громаді», розпочав своє досить активне життя.

Чим нині живе Потапці ХАБ

Тепер Потапці ХАБ став осередком дозвілля як для дітей, так і дорослих. Тут проводять різноманітні майстер-класи, у яких беруть участь діти різного віку вже не лише з Потапців, а і з сусідніх сіл. Вчаться рукоділлю, освоюють нові навички.

Майстре-клас із виготовлення прикрас

І навіть можуть дистанційно вчитися, якщо не мають такої можливості вдома.

Олексійко родом із Донеччини

Крім того, на базі ХАБу вже гуртуються різні колективи дорослих — наприклад, співочий.

Сімейний хор

А ще на базі новоствореного простору місцеві мешканці збираються і плетуть маскувальні сітки для українських військових, збирають допомогу на фронт.

При цьому, потапівці вже мають плани на майбутнє — уже планують не лише дозвілля у Потапці ХАБ, а й хочуть створити в сусідній кімнаті тренажерний зал із сучасним обладнанням. Тож цьогоріч планують також брати участь у конкурсах і мріють отримати фінансування на реалізацію ще одного крутого проєкту для свого села.

Щиро бажаємо активній громаді успіхів!

(с) Zemliak.com, Катя Капустіна, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.