Андрій Балога: Як і чому Мукачево стало найбільш прозорим містом за версією Transparency International Ukraine

Попри повномасштабну війну росії в Україну українські міста показали свою стійкість та  адаптувались до нової реальності. У багатьох громадах були запущені нові сервіси — наприклад, оприлюднювали переліки укриттів цивільного захисту чи інформували про послуги для внутрішньо переміщених українців.

Одним із прикладів стійкості стало місто Мукачево та Мукачівська громада. Саме Мукачево в контексті роботи міської ради антикорупційна громадська організація «Transparency International Ukraine» визнала «прозорим». До ТОП-3 прозорих міст України, крім Мукачевого, увійшли Львів і Дніпро.

Міський голова міста Мукачево Андрій Балога детально розповів про те, чим жила і як працювала громада протягом 2022 року і які плани має на найближче майбутнє.

Андрій Балога наживо прямим текстом

Мукачево — це невелике місто в західній частині України з кількістю населення 85 000 людей. Загалом, до складу Мукачівської громади також входять 15 колишніх сільських рад. А отже, населення всієї громади складає майже 115 000 людей.

Із першого дня війни Мукачево, як і сотні інших українських міст, почало приймати вимушених переселенців. За досить невеликий проміжок часу до нашого населення додалося ще понад 27 000 людей. Для такого невеликого міста такий приріст становить понад 30%. 

Власне, лютий минулого року назавжди змінив усе в нашій громаді. Ми почали жити в новій реальності.

Завданням номер один стала допомога нашій армії, а також внутрішнього переміщенням особам.

Спочатку війни в Мукачево вже виділено на підтримку наших захисників 766 млн грн.

Балога і військовий

На всіх об'єктах, де, наприклад, проводили капітальні ремонти, довелося зупинити ці процеси. 

Ми трансформували наш міський бюджет на потреби воєнного воєнного стану.

У перші дні війни ми відмовились від практики впровадження відкритих даних для мешканців нашої громади, а також для внутрішньо переміщених осіб.

Навпаки всі міські сервіси наповнювалися новим функціоналом — це, насамперед, зручна і безперебійна реєстрація ВПО, шо, власне, відчули на собі тисячі українців, які шукали прихистку від війни.

У нас для реєстрації переселенців цілодобово і без вихідних працювали місцевий ЦНАП та спеціаліст управління соціального захисту Мукачівської міської ради. Це було потрібно, аби забезпечити оформлення та видачу довідок для внутрішньо переміщених осіб, а також гарантувати нашим людям право на відповідну матеріальну допомогу.

Частина із зареєстрованих у нас внутрішньо переміщених осіб уже повернулася в рідні домівки, частина залишилася в нашій громаді, а інша частина виїхала за кордон.

Спочатку війни активно працювали десятки волонтерів: шукали житло серед місцевих жителів, збирали гуманітарну допомогу тощо. 

У міській раді створили список акредитованих координаторів, волонтерів.

Дерусифікація та деколонізація в Мукачевому

Реагуємо на вимоги часу. Минулоріч у Мукачеві відбулася активна дерусифікація. Ще 7 квітня 2022 року демонтували пам'ятник Олександру Пушкіну — поету, що став символом російської імперської політики. Загалом, це перший демонтований пам'ятний знак Пушкіну в Україні у відповідь на суспільний запит очистити публічний простір країни від символів, пов'язаних із російською імперською політикою.

Цей запит особливо зріс після повномасштабного вторгнення росії. На виконання загальноміського рішення плебісциту, який ми проводили в 2016 році, із центральної частини міста демонтували радянський монумент — обеліск слави на честь солдатів, загиблих у Другій світовій війні.

Також провели перепоховання радянських військових на міське кладовище. Раніше ми так само в місті зняли танк Т-34, який стояв на постаменті. Насправді він ніякого відношення до війни не мав, хоча був встановлений в 1970-х роках, власне, як один із символів росії та радянського союзу як імперії.

Змінили назви 78 вулиць, скверів, площ та провулків, які були названі на честь російських діячів політики, літератури, мистецтва.

Боротьба з внутрішнім ворогом

Міська міська рада працює над очищенням влади. Зокрема, ще 23 березня було оперативно позбавлено повноважень секретарем міської ради, яка була представницею забороненої партії ОПЗЖ та відмовилася визнати російську федерацію країною-агресором.

У червні минулого року Мукачівська міська рада другою в Україні серед місцевих рад призупинила повноваження депутатів від ОПЗЖ.

Підтримка бізнесу на місцях

У місті підтримують бізнес та підприємців, які були вимушені здійснити релокацію.

Наразі маємо у місті більше 50 підприємств, які до нас перемістилися і працюють уже повністю як інтегрована частина економіки нашої громади.

Цим підприємцям надають консультаційну підтримку та супровід. Також у Мукачевому створили коворкінг-центр для більш тісної комунікації між підприємцями, які приїхали з гарячих точок, місцевим бізнесом та владою. Адже коли є комунікація, то людям набагато легше працювати між собою, знайомитися з громадою і інтергуватися тут.

Найбільший Дія Центр у Закарпатті

Серед пріоритетів ми надалі ставимо завдання забезпечити громадян якісними послугами. Два роки тому відбулося відкриття третього в Україні і першого на Закарпатті сучасного Дія Центру.

Це найбільше в області за площею приміщення. У комфортному безбар'єрному просторі більше як 80 000 жителів громади та внутрішньо переміщені особи можуть отримати 459 адміністративні послуги та супутні сервіси.

Протягом 2022 року у Мукачівському Дія Центр надано 90 000 адміністративних послуг та отримано багато позитивних відгуків про його роботу. Тут відсутній контакт з чиновником: адміністратори фронтофісу приймають документи, які вже обробляються в бекофісі.

У Дія Центр працюють фахівці, які щодня отримують зворотній зв'язок під мешканців Саме цей дозволяє покращувати сервіси в Мукачево, реагуючи на потреби громади і надавати якісні адміністративні послуги людям фактично без бар'єрів.

Прийняття рішень у громаді

Готовність надати інформацію — це головна наша колективна позиція. В умовах воєнного стану підзвітність перед громадою — це принцип, який допомагає ставати кращим в місті.

Перед прийняттям рішення проходять обговорення в консультаційно-дорадчих органах. Для цього в Мукачеві створені гуманітарні та технічні ради, на яких обговорюються та погоджуються всі закупівлі, проєкти рішень виконкому, ради, доручення та розпорядження міського голови.

Щотижня керівники структурних підрозділів виконавчого комітету звітують у форматі відео перед громадою. 

На комунікацію з громадою і вивчення суспільної думки в час війни робимо значний акцент і це зрозуміло… Адже від влади очікують перевіреної інформації та алгоритмів, як діяти в кризових моментах.

Саме офіційні ресурси Мукачівської міської ради, особливо в соціальних мережах, стали одним із головних джерел інформації, з яких черпають новини мешканці нашої громади. Наприклад, сторінка міської ради в мережі Facebook має понад 77 000 підписників, тут щотижня створюють і публікують відеоконтент, що отримує сотні тисяч переглядів від мешканців нашої громади, а також мешканців Закарпаття загалом.

Усі структурні підрозділи міської ради відкрили сторінки в соціальних мережах заради того, щоб як інформувати про плани та роботу в місті, так і комунікувати з мешканцями, відповідати на пропозиції та запитання. Ця комунікація у нас є швидкою і достовірною.

Лідерство серед прозорих міст України

Щодо рейтингу Transparency International Україна, то ми ставили амбітні цілі — бути одними з кращих в Україні. Починали із 44-го місця і змогли суттєво покращити свої позиції в рейтингу за ці роки. Ми і надалі будемо ставити перед собою вимоги, щоб бути серед найпрозоріших громад України.

Уся інформація в міській раді апріорі є відкритою. Ми виконуємо задачу — донести цю інформацію всіма наявними ресурсами до мешканців нашої громади, а також для всіх тих, хто зацікавлений у цій інформації.

Якщо говорити про Дія Центр, то ми ще 5 років тому запланували відкриття нового сучасного ЦНАПу. Тобто задача була така, аби люди не контактували з чиновниками, щоб вони спілкувалися з людьми у фронтофісі, подавали відповідну заявку чи документацію, бекофіс її б опрацьовував і в найкоротший термін людям вирішувалися їхні питання.

Що це мається на увазі? Мова мала йти про адміністративні послуги, які громада може надавати людям — чи то приватизація земельної ділянки чи будь-яка інша адмінпослуга.

Так, із 2020 року Міністерство цифрової трансформації почало змінювати формат роботи ЦНАПів. Згодом виникло питання про те, щоб відкрити на базі нашого ЦНАПу в Мукачевому ДіяЦентр. Тобто фактично ми відкрили ЦНАП і через короткий період часу це був перший ДіяЦентр у Закарпатській області.

До речі, продовжуємо і надалі збільшувати кількість адміністративних послуг, які ми надаємо. Зараз працюємо над тим, щоб закупити принтери для друку водійських посвідчень, документів для реєстрації транспортних засобів і так далі. Це буде додаткове місце для адміністратора нарівні з деякими послугами Сервісних Центрів МВС України.

Так само в нас працюють інші спеціалісти — це стосується Пенсійного фонду, податкової та інших державних органів влади. Ці люди проводять прийоми громадян у нашому центрі.

Так само, якщо мова йде про релокований бізнес, то тут, у першу чергу, людям треба було дати супровід в тому, щоб вони могли повноцінно стати на ноги і почати працювати як бізнес.

У більшості випадків із підприємствами переїхали як керівництво, власники бізнесу, так і працівники. Вони всі оселилися в нашій громаді і вже можна сказати, що стали адаптованими й інтегрованими членами нашої нашої Мукачівської громади

Важливо завжди з людьми працювати напряму. Це стосується і відділів, і керівництва міста. Це саме стосується і релокованого бізнесу.

Виклики для міста, пов'язані з війною росії в Україні

Якщо говорити про відсутність електроенергії… Ми так само від цього сильно потерпали. Для всіх комунальних установ були закуплені генератори. Закупили генератори для міської ради, ЦНАПу, аби працювали сервери, водоканалу та інших установ. Так само всі міські заклади освіти, культури чи адміністративні центри — усе працює в повному режимі.

Сьогодні в нас повністю забезпечена безперебійність роботи і незламність нашої громади. Навіть при повній відсутності електроенергії ми можемо подавати мешканцям і воду, виводити каналізаційні стоки, прибирати і працювати загалом.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.