Село Перерив | Матеївецька громада на Івано-Франківщині

Перерив — село Матеївецької громади в Коломийському районі Івано-Франківської області. 

Розташоване в 10 км від центру району Коломиї та в 70 км від обласного центру Івану-Франківська.

Село Перерив на картіЗа даними Державного реєстру виборців, у селі офіційно зареєстровано 531 мешканець віком від 18 років.

Перша згадка про село Перерив датована 1443 роком.

Дорога в селі

«Колись у давні часи річка Прут несла свої води зовсім іншим руслом, ніж тепер. Та одного часу Прут різко змінив його, «перервавши», як кажуть люди, село Тростянку навпіл. Так утворилося два населені пункти і люди назвали лівобережне поселення Перерив. Ось так 570 років тому, згідно літопису, з’явилося гарне Покутське село», — кажуть місцеві мешканці.

Будівлі в селіУ селі Перерив була створена з перших шкіл регіону.  Нині в селі працює Переривська початкова школа як філія Матеєвецької ЗОШ І-ІІ ст. 

Перерив — село віруючих людей. Тут багато поколінь сповідують греко-католицьку віру. У центрі села знаходиться церква Різдва Пресвятої Богородиці, утворена в 1765 році.

Церква в селі ПереривХудожня майстерня села Перерив працює з 1996 року — вона спеціалізується на виготовленні іконостасів для церков з усієї України.

Велика кількість перерівчан працюють у місцевих агрофірмах — «Прут-Генетик» (керівник Андрій Мацько) та «Прометей» (керівник Орися Книшук).

(с) Фото: Роман Руденко; текст: Катя КапустінаZemliak.com, 2022.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.