Олександр Острянин: Як Миргородська громада розпоряджається своїми землями

Свого часу Миргород першим серед шести міст обласного значення у Полтавській області, яке розпочало процес створення об’єднаної територіальної громади. Зрештою, велика Миргородська територіальна громада із центром у місті Миргород та 36 селами довкола була затверджена відповідною постановою Кабінету Міністрів України в травні 2020 року. 

Якою нині є Миргородська громада? Які має ресурси та які можливості використовує? 

Про це та багато іншого Земляку розповів Олександр Острянин, перший заступник міського голови Миргорода, під час престуру «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин» здійснено Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Пресконференція в Миргородській міській раді

Zemliak.com: Якою нині є Миргородська територіальна громада?
Олександр Острянин:

Ми об’єднали громаду і до неї увійшли місто та 11 сільських рад. Миргородська об’єднана територіальна громада нині нараховує 37 населених пунктів, у тому числі одне місто і 36 сіл. 

Zemliak.com: Скільки людей у громад?
Олександр Острянин:

Чисельність нашого населення на 1 січня 2021 року складала 49 800 осіб. При цьому міське населення — 38 447 людей, сільське — 11 353 людини.

На території громади перебуває 7,8 тисяч осіб дитячого віку. Також зареєстровано 18,6 тисяч осіб пенсійного віку, із них 13,7 тисяч осіб — у місті, 4,9 тисяч осіб — на території сіл.

В єдиній інформаційній базі даних внутрішньо переселених осіб на початок року зареєстровано 2 325 осіб.

Zemliak.com: Яка базова інфраструктура Миргородської громади?
Олександр Острянин:

У Миргородській міській територіальній громаді нараховується 15 закладів загальної середньої освіти, в яких навчається 5 059 учнів. 

Працює 4 заклади позашкільної освіти. Мережа фізкультурно- спортивних закладів в нас досить, скажімо так, непогана. Є відповідний стадіон, 27 спортивних залів, 2 плавальні басейни, 84 спортмайданчики.

Є дитячо-юнацька спортивна школа. Усіма видами оздоровчої та спортивної діяльності займається близько 4 тисяч осіб.

Zemliak.com: Як організовані пасажирські перевезення в громаді?
Олександр Острянин:

Маршрутна мережа громади складає 22 міських автобусних маршрути, на яких працює 28 автобусів, також є 11 приміських маршрутів і 12 у сільській місцевості.

Zemliak.com: А як працюєте в інформаційному просторі?
Олександр Острянин:

На території громади працює комунальне підприємство «Міська телестудія «Миргород», що готує багато відповідні відеопродуктів про життя нашої громади. І плюс маємо ФМ-мовлення з охопленням 15-кілометрової зони на частоті 96,5 МГц. Працює Цнтральна телестудія Міністерства оборони України — «Армія FM — військове радіо».

Zemliak.com: І, власне, розкажіть,чим приваблива Миргородська громада?
Олександр Острянин:

«Родзинкою» нашої громади є миргородська мінеральна вода та місцеві курорти.

У Миргороді розташовано 8 закладів санаторно-курортного типу: ПрАТ «Миргородкурорт», профсоюзні санаторії яких об’єднує 4 санаторії, санаторій «Слава» для інвалідів війни, санаторій імені Миколи Гоголя Південної залізниці Медичний реабілітаційний центр МВС України «Миргород».

Zemliak.com: Скільки коштів іде безпосередньо на розвиток Миргородської громади?
Олександр Острянин:

У 2020 році впроваджено інвестиційних проектів на суму більше як 105 млн грн. На 2021 рік запланована реалізація на аналогічні суми, не менше.

Zemliak.com: А якщо говорити про земельні ресурси і все, що їх стосується, то як із цим складається ситуація?
Олександр Острянин:

На території Миргородської громади здійснюють сільськогосподарську діяльність 58 суб’єктів господарювання. Усього земель у громаді є 69 121 га, у тому числі землі сільськогосподарського призначення — це 53 215,4 га; землі лісогосподарського призначення — 2 729,6 га; забудовані землі — 1 812,8 га; землі забудови — 666 га; землі промисловості — 1 783 га; землі водного фонду — 3 579 га.

Zemliak.com: Як у вашій громаді проходила земельна децентралізація?
Олександр Острянин:

Як і скрізь у громадах, торік у нас відбувалася передача повноважень щодо розпорядження землями. 

Головне управління Держгеокадастру у Полтавської області передало земельні ділянки сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів із державної власності в комунальну власність Миргородської громади загальною площею в 1505 га, із них 85 % площ обліковувалися в користуванні, тобто оренда. Ставка оренди комунальної землі в Миргородській громаді складає переважно 12% НГО.

Zemliak.com: Тож яким чином Миргородська громада вирішила розпоряджатися вільними землями?
Олександр Острянин:

Із метою раціонального використання земельних ресурсів та забезпечення виконання показників міського бюджету міською радою на засіданні 6 сесії 8 скликання від 12 березня 2021 року прийнято рішення про врегулювання питань щодо надання земельних ділянок. 

Згідно цього рішення, земельні ділянки сільського призначення комунальної власності, не надані у власність та користування, зараховуються до переліку земельних ділянок, продаж права оренди яких здійснюється шляхом проведення земельних торгів, тобто аукціонів. Відповідно права на користування цими земельними ділянками землекористувачі набувають за результатами проведення торгів.

Наразі міською радою підготовлено 11 земельних ділянок сільського призначення для проведення земельних торгів з продажу права оренди на ці ділянки. Загальна площа складає близько 100-120 га.

Zemliak.com: Тобто як ви ставитеся до земельних аукціонів?
Олександр Острянин:

Ми тривалий час чекали порядку функціонування і адміністрування електронної торгової системи, яка затверджена Кабінетом Міністрів України. Тож Миргородська міська рада як організатор проведення електронних торгів не могла забезпечити проведення аукціонів. 

Але ми цілком підтримуємо ідею проведення електронних торгів щодо продажу прав оренди земель комунальної власності. Це гарна ідея. Чекаємо того, щоб усе це запрацювало.

Zemliak.com: Які земельні питання вирішуються в громаді?
Олександр Острянин:

Розгляд земельних питань здійснюється шляхом надання адміністративних послуг, зокрема, це стосується таких питань: 

  • надання дозволів на розроблення документації землеустрою для оформлення права власності чи оренди на земельні ділянки
  • надання дозволів на розроблення документації
  • затвердження документації і землеустрою та передача земельних ділянок у власність чи оренду
  • поновлення договорів оренди та укладення договорів оренди на новий строк
  • припинення договорів оренди земельних ділянок комунальної власності
  • надання дозволів на викуп земельної ділянки, на якій розміщені об’єкти нерухомого майна
  • надання відповідних довідок тощо.

Ще одне з таких питань — це підготовка лотів до продажу на земельних торгах. Тобто всі заяви, що стосуються земельних питань, подаються виключно через місцевий центр надання адміністративних послуг. 

Посади землевпорядників в сільських населених пунктах відсутні. Натомість у колишніх сільських радах працюють адміністратори, тобто в нас сьогодні в старостинських округах є відповідні адміністратори, які переймаються цим питанням. І займаються відповідно до своїх функціональних обов’язків.

Оприлюднення заяв та надання послуги здійснює безпосередньо земельний відділ міської ради.

Zemliak.com: Наскільки часто мешканці Миргородької громади звертаються для вирішення земельних питань?
Олександр Острянин:

Протягом 2021 року через ЦНАП нам надійшло близько 1050 заяв громадян, що стосується земельних питань. 

Серед цих заяв найбільш актуальними є питання надання громадянам дозволів на розроблення документації землеустрою тощо, надання земельних ділянок учасникам АТО/ООС, виділення в натурі земельних часток, мається на увазі паїв з земель колишніх колективних сільськогосподарських підприємств для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Також багато звернень щодо передачі земель різного цільового призначення у власність громадян, вирішення земельних спорів і, відповідно, надання довідок про наявність земельних ділянок.

Zemliak.com: А як вирішує ці питання місцева рада?
Олександр Острянин:

За визначений період цього року на засіданнях сесії міської ради розглянуто більше 800 земельних питань, по яких прийняті відповідні рішення.

Зокрема, міська рада розглянула і прийняла рішення у таких напрямках:

  • надання дозволів — 81 рішень
  • затвердження документації у випадках, коли земельні ділянки перебувають в користуванні громадян, — близько 300 рішень
  • затвердження документації громадян щодо земель запасу — 155 рішень
  • про затвердження документації на земельну частку, тобто паї — 25 рішень
  • про відмову громадянам — 265 рішень. 

Справді, на жаль, не всі заяви громадян щодо землі можуть отримати позитивне рішення. На то є різні причини. Наприклад, місце розташування земельних ділянок не відповідає містобудівній документації та іншим нормативно-правовим актам. Тобто причиною прийняття рішення міської ради про відмову може бути неналежність земельної ділянки до земельної комунальної власності, або використання громадянина права на безоплатну приватизацію та інше.

Zemliak.com: Яким чином працює виконавчий комітет із громадянми в розрізі питань землі?
Олександр Острянин:

Насправді у нас є плідна співпраця з системою безоплатної правової допомоги.

Спільно із Лубенським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та відділом «Миргородське бюро правової допомоги» Лубенського місцевого центру з надання БПВП ми створили Програму правової освіти та безоплатної правової допомоги населенню Миргородської територіальної громади на 2021-2025 роки. 

Ця програма була затверджена рішенням Миргородської міської ради від 19 лютого 2021 року. На її фінансування передбачено 75 тис. грн із місцевого бюджету.

 

Основна задача такої програми — це здійснення правопросвітницької роботи шляхом видання та безкоштовного розповсюдження брошур, методичних матеріалів з правової тематики, а також з питань надання безоплатної правової допомоги. Сюди включили соціальну рекламу, інформаційні стенди, тренінги, семінари, круглі столи і навіть виїзди правників системи Безоплатної правової допомоги в старостинські округи, де вони пояснюватимуть людям базові правові моменти і підказуватимуть, що робити в тій чи іншій ситуації.

Сьогодні в разі виникнення земельних питань, коли люди звертаються до нас, то ми всіляко стараємося допомогти їм із роз’ясненнями на місці своїми силами або залучаємо експертів Бюро правової допомоги.

Тобто ми доступні, контактуємо з людьми і готові в подальшому продовжувати цю роботу.

Zemliak.com: Щиро дякуємо за розмову, пане Олександре!

© Катя Капустіна, Zemliak.com, 2021.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.