Що і де посадити: 5 кроків дизайну вашого саду | Закохані у сад

Проєкт «Закохані у сад» — це сімейна справа Надії та Петра Трохименків. Із 2017 року вони разом зі своїми однодумцями з однойменного клубу створюють природні сади разом — проєктують, вирощують саджанці, діляться досвідом і напрацюваннями, навчають та ведуть просвітницьку діяльність. 

Також Надія та Петро дбають про власний сад на ділянці 1 га під Києвом, де створюють свій простір Любові.

Петро та Надія Трохименки, Закохані у сад

Тож у своєму блозі «Закохані у сад» вони поділилися важливими порадами про те, як правильно спроєктувати власний ідеальний сад на своїй земельній ділянці.

Розберемося по кроках, як правильно, — щоб догляду менше, а сад ставав кращим, красивішим і врожайним.

Крок 1. Усвідомте, що рослини — це живий будівельний матеріал. 

Крок 2. Випишіть корисні властивості рослин для свого саду

Наприклад, крім декоративності, ароматів, ягід і плодів, рослини можуть дати вам тінь, вітрозахист, живопліт, захист від пожежі, поліпшити ґрунт, знезаразити і очистити повітря в саду. А також – це ваші найкращі ліки, чаї та прянощі, нектар для бджіл, паливо (ціни на газ дорожчають…), середовище для проживання птахів, деревина на меблі, жердини тощо.

Далі складайте свою базу корисних рослин, в якій відзначайте дані про форму (тривалість життя, розмір), про корисне використання і про пристосованість умов (клімат, ґрунт тощо)

Важливо! Для створення стійкого саду, тобто вашого надійного будинку, вам потрібно зібрати в саду велике видове різноманіття деревних і багаторічних рослин – хоча б 300 видів на 1 га.

Крок 3. Врахуйте обмеження

Наприклад, такі:

  • у вас можуть бути невідповідні ґрунти (наприклад, кислотність або механічний склад) і клімат.

  • рослини можуть неконтрольовано розростатися (інвазивні) або бути отруйними.

  • для маленької ділянки вибирайте невеликі рослини, навіть для 1-го ярусу.

  • доцільність, з урахуванням витраченої праці, кількості врожаю, а також часу, який потрібен для того, щоб даний вид подорослішав.

Крім цього, враховуйте ступінь деградації (відновлення) екосистеми вашого саду, опади та вологість повітря, рівень ґрунтових вод та інші мікрокліматичні характеристики.

Якщо будь-яка рослина, яку ви хочете у себе завести, не відповідає цим обмеженням вашої ділянки, то її краще не використовувати. Або навпаки, з розумінням того, що вам доведеться «танцювати з бубном» біля цієї рослини, якщо її все-таки її вибрати.

Знайте, що у вашому саду на 20 сотках можуть рости сотні чи навіть тисячі видів рослин. 

Рекомендовано вибирати тільки ті, які відповідають вашим обмеженням. Так, якщо в саду грунт піщаний, то і садіть рослини, які добре ростуть на піску.

І ви в 10-100 разів зменшите свою роботу в саду по догляду, тому що такі рослини будуть рости самі та, головне, будуть гарно рости, ще й вас радувати.

Крок 4. Визначитеся, де брати рослини

Це тема окремої розмови. За рідкісним видом — найкраще брати у перевірених садівників-практиків, які проконсультують і будуть зацікавлені в тому, щоб їх саджанці у вас прижилися.

І ще зі свого досвіду. Якщо заводити у себе екзотику, яка виходить за обмеження, то краще вирощувати такі рослини самостійно з насіння  з народження вони будуть звикати до вас, до ваших умов і, в цьому випадку, шанси вижити та радувати вас багаторазово збільшуються!

Рекомендуємо для природного саду, особливо на великій ділянці, завести свій невеликий розсадник.

Ви істотно заощадите, отримаєте багато рослин і кращої якості. Це стосується, у тому числі, і плодових: наприклад, абрикоси та персики добре передають властивості при вирощуванні з насіння. При цьому хворіють такі персики набагато менше!

Крок 5. Розмістіть рослини в правильному місці

Це самий цікавий і творчий процес в саду.

Ви малюєте живі картини, використовуючи засоби, якими нас наділив Творець: рослини, волога, ґрунт, тепло, повітря, вітер… картини, які змінюються від сезону до сезону, і які з кожним роком можуть ставати все краще і краще!!! І для цього в першу чергу потрібні ваші думки й ваші слова.

Так-так, рослини чують і відчувають вас!

І ще… На правильне розміщення рослин впливають десятки факторів.

Від ярусності, орієнтації по сторонах світу і напрямку схилу, наявності вітрових і теплових «пасток» — до інтенсивності росту («скелет» і «одягу» саду), посадочних схем і композицій рослин, їх тіньовитривалості або любові до світла, їх типів запилення, термінів цвітіння і плодоношення…

Якщо щось не врахувати, то потім або доведеться пересаджувати, або обрізати, або додатково доглядати, або… залишити як є, нехай виживають як хто може. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.