5 тонкощів снігозатримання: кидаємо сніг із розумом

Зима — це час, коли дерева, кущі та інші багаторічні культури потребують особливої турботи та захисту. Як допомогти їм ефективно впоратися з морозами та несприятливими погодними умовами? Спробуйте використати снігозатримання.

Снігозатримання — агротехнічний прийом, який дозволяє затримати сніг на певних ділянках саду чи городу та регулює його танення. З його допомогою забезпечується додатковий захист рослин та створюються сприятливі умови для їх виживання та зростання. Принцип снігозатримання полягає у створенні різних перешкод на шляху повітряних потоків, які забирають із собою сніг. Перешкоди встановлюють перпендикулярно до напрямку вітру, завдяки чому біля них затримується сніг і утворюються кучугури.

Користь снігозатримання

Снігозатримання, завдяки якому вдається підвищити кількість снігу в саду та городі, приносить чималу користь для рослин та ґрунту. Усі господарі та господині знають, що рослини під сніговим покривом почуваються як під ковдрою: їм тепло та затишно. Однак лише цим користь снігу не обмежується.

Зволоження ґрунту. Сніг є природним та дуже корисним джерелом вологи. Він плавно тане і проникає у ґрунт, забезпечуючи його достатнім зволоженням. Це особливо корисно у посушливих регіонах.

Захист від холоду. Як було сказано вище, сніг є природним утеплювачем, який допомагає захистити рослини взимку від низьких температур. Він створює шар ізоляції, який запобігає сильним перепадам температур, і захищає коріння рослин від вимерзання. Це особливо важливо для молодих незміцнілих рослин або теплолюбних культур.

Поліпшення структури та якості ґрунту. При таненні снігу вода проникає в ґрунт і сприяє поліпшенню структури ґрунту: підвищується його водо- та повітропроникність. Крім того, тала вода містить кілька корисних речовин (азот, фосфор), які роблять її більш родючою. Усе перераховане сприяє здоровому зростанню рослин та підвищенню врожайності садових та городніх культур.

Раннє одержання врожаю. Рослини, що отримують вологу в процесі поступового танення снігу, «прокидаються» раніше і в результаті дозрівають швидше. До того ж добрива, внесені навесні у вологий ґрунт, краще засвоюються кореневою системою.

Захист від ерозії ґрунту. Снігозатримання може допомогти запобігти ерозії ґрунту, особливо на схилах або похилих ділянках. Сніговий покрив служить бар'єром, що утримує ґрунт та запобігає змиванню поживних речовин і частинок ґрунту.

В який час потрібно проводити снігозатримання

Коли розпочинати заходи щодо снігозатримання на земельній ділянці? До снігозатримання зазвичай приступають наприкінці осені або на початку зими, до початку сильних морозів: коли погода стає ясною, пройшли снігопади, але через сонце сніговий покрив починає випаровуватися. У таку погоду слід задуматися про збереження снігу, що випав на ділянці. Негайно приступати до снігозатримання рекомендується також у тому випадку, якщо дмуть сильні вітри і висота шару снігу починає зменшуватися.

Особливо важливим є сніг для молодих плодових дерев, оскільки оберігає їх від міцних морозів, а навесні забезпечує першою вологою. Стовбур і основи сучків дерев підгортають, створюючи сніговий горбок висотою близько 1 м і діаметром, що дорівнює ширині проекції крони.

Утримувати сніг особливо важливо у тих місцевостях, де зими малосніжні. Щоб садові посадки не вимерзли, часто достатньо 20-30 см снігового покриву. Однак для стовідсоткової безпеки коренів, особливо в другій половині зими, його рівень повинен бути на 15-20 см вище.

Способи снігозатримання на земельній ділянці

Існує багато способів затримати сніг на ділянці. Багато хто з них створюється без якихось спеціальних пристосувань та великих грошових вкладень — за допомогою того, що ви вже маєте. Розкажемо, які прилаштування допоможуть зберегти сніг на ділянці.

Вітрозахисні заслони. Це щити заввишки не менше метра і завширшки близько 1,5-2 м, які розташовують на ділянці у різних місцях. Ряди вітрозахисних щитів розміщують у шаховому порядку. Зробити такі пристрої можна з будь-якого доступного матеріалу: дощок, палет, старого шиферу, фанери, полікарбонату, меблевих щитів, старих віконних рам тощо.

Паркан із будівельної сітки. Її міцно закріплюють на опорних стовпчиках і розміщують упоперек руху повітряних потоків. Якщо вітер змінив напрямок, загородження можна перенести на нове місце.

Паркан для снігозатримання

Гілки ялини або сосни. Їх розкладають на газоні, у пристовбурних колах дерев, біля багаторічних квітів тощо. місцях дільниці. Коли гілки повністю занесе снігом, їх можна акуратно витягнути з кучугури, що утворилася, і перекласти в інше місце.

Тин. Сплетений з вербових або інших гнучких лозин паркан, який у теплу пору року виконував на ділянці декоративну функцію, взимку можна використовувати для снігозатримання.

Декоративні паркани, які влітку використовуються для огородження клумб або зонування ділянки, також непогано впораються із затриманням снігу

Автомобільні шини. Старі шини використовують на господарстві з різними цілями. Якщо взимку розкласти рядами по ділянці, вони затримуватимуть сніг.

Стебла великих рослин (кукурудза, соняшник тощо), що залишилися після збирання овочів, бадилля або гілки, що збереглися після обрізки дерев і чагарників, розміщують у тих місцях, де необхідно «зібрати» багато снігу (під деревами, на газоні деінде).

Живі огорожі та залишені на зиму сидерати. І чагарники, і рослини є природною перешкодою на заваді снігу, тому допомагають накопичувати його на городі або в саду.

Оптимальна висота снігового покриву для різних культур

Потреба у висоті снігового покриву в різних культур різна, і те, що буде корисно одній рослині, може завдати шкоди іншій.

Наприклад, невеликими любителями високого снігового покриву є вишня, слива та чорноплідна горобина. Для них рівень снігу не повинен перевищувати 1 м, інакше вони можуть випріти.

Не любить багато снігу полуниця (садова суниця): їй достатньо шару в 50-70 см.

Полуниця у снігу

А ось малина чудово зимує під товстим укриттям зі снігу заввишки 1 м. Приблизно стільки ж (80-100 см) необхідно для комфортної зимівлі та теплолюбним багаторічникам: трояндам, півонії і т.д. Трохи більше, до 120 см, потрібно для надійного захисту від морозів яблуні та обліпихи.

Молоді кущі смородини та аґрусу напередодні зими пригинають до землі та вкривають снігом повністю, насипаючи кучугуру заввишки 100-130 см. У такому разі гарна зимівля їм забезпечена.

У яких місцях ділянки необхідний снігозатримання

Які місця ділянки потребують товстого снігового покриву найбільше?

  • Стовбурові кола дерев (особливо молодих) та чагарників.

  • Клумби з багаторічниками (клематис, троянди, іриси, півонії та ін).

  • Підзимові посадки овочів (цибулі, часнику, посіви моркви, редиски, пастернаку).

  • Грядки із полуницею (садовою суницею).

  • Газон.

Також снігозатримання потребує альпійська гірка та інші місця на ділянках, де рослини розташовані схилах, — із височин і похилих ділянок взимку завжди здувається сніг, а навесні з них швидко стікає тала вода, навіть не встигаючи вбиратися в ґрунт і попутно змиваючи родючий шар землі, що призводить до ерозії.

Теплиця. Сніг наситить теплицю вологою, захистить ґрунт від промерзання та ерозії.

Сніг у теплиці

А ось декоративні злаки не рекомендується утеплювати за допомогою снігового покриву. Більшість з них не люблять перезволоження, тому замість снігу краще захистіть їх соломою або сухим опалим листям.


Снігозатримання — простий спосіб допомогти рослинам і таким чином підвищити врожайність, не вдаючись до грошових витрат і великих трудовитрат.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.