Як боротися з мурахами на подвір’ї та в будинку: власний досвід

Якщо ти живеш у приватному будинку, маєш присадибну ділянку, то ти точно хоча б раз у житті стикався з мурахами у дворі чи навіть домі. Щоправда, сусідство з цими шестилапими комахами приносить домогосподарству суцільні проблеми.

У будинок мурахи пробираються в пошуках їжі, а отже, можуть попсувати ваші продовольчі запаси. Це вже не кажучи про можливі укуси, які для когось можуть бути просто неприємними, а для алергіків ще й небезпечними для здоров’я.

На подвір’ї ж вони, як мінімум, нароблять масу своїх «будиночків» — горбочків із ґрунту чи піску, які навряд гармонійно впишуться до навколишнього ландшафту. 

До всього мурахи нерідко є основними «фабрикантами» попелиці на присадибних ділянках та садах. Разом вони шкодять плодово-ягідним та овочевим насадженням. Та й самі по собі, наприклад, руді ґрунтові мурахи поїдають ягоди, фрукти, овочі тощо. Інші різновиди мурах-шкідників і взагалі можуть завдати непоправної шкоди багатьом рослинам.

Зазвичай господарі та господині витрачають багато зусиль і часу на боротьбу з мурахами. Але не все так погано, адже є цілий ряд способів боротьби з мурахами.

Zemliak.com розкаже лише про ті, які наш колега-журналіст випробовував самостійно.

Спеціальна отрута для мурах

Швидко вбити мурах, коли для вас вони непрохані гості, допомагає звичайний дихлофос. Але це працює тимчасово. Для цього достатньо протоптані маленькими лапками доріжки обробити отруйним для комах спреєм. Самі мурахи гинуть тут же, а їхні сородичі певний час не з’являться на тому ж місці. Проте вони можуть протоптати нові доріжки, знайти нові шпаринки тощо.

Щоб поборотися більш системно з цілою колонією мурах, можна використати спеціалізовані інсектициди. Як правило, для таких мурах вони мають форму кристалів різного кольору.

Ми спробували препарат із діючими речовинами:

  • S-метопрен 0,75 г/кг
    регулює розвиток комах, діє на незрілі форми, перериваючи їх життєвий цикл, унеможливлює перехід комахи в наступну фазу розвитку
  • перметрин 2,5 г/кг
    має контактно-кишкову дію з високою швидкістю прояву токсичного ефекту
  • ​циперметрин 2,5 г/кг
    має високу початкову активність як проти личинок, так і проти дорослих особин, що призводить до паралічу нервової системи комах
  • піперонілбутоксид 7,5 г/кг
    прискорює настання паралічу та блокує захисні ферменти комах.

Кристали препарату треба рівномірно розподілити в місцях скупчення комах, поблизу мурашника, на протоптаних ними доріжках тощо. Ефект помітно вже у першу-другу добу. І найближчі пару-трійку тижнів мурахи точно не повернуться на це місце.

Водночас, із наших спостережень, експерти радять також довіритися препаратам, в основі яких діазинон і хлорпірифос, що також є смертельно отруйними для вказаних комах.

Діазинон блокує появу ферменту, котрий відповідає за нервову систему мурах. Результат — загибель. До того, ця діюча речовина накопичується рослинами через корені, а отже буде захищати їх від комах щонайменше 14-21 день.

Хлорпірифос комахи вдихають, після чого мають параліч нервовою системи. Сильна сторона препаратів на основі цієї діючої речовини у більш тривалій дії: у ґрунті зберігається до 120 днів, а ефективність можна спостерігати протягом 1-2 місяців.

Мурашник на городі

Народні засоби боротьби із мурахами

Наступні способи, як побороти мурах у саду, на городі чи на подвір’ї, ми ще не випробовували самостійно, але про них розказують люди. Кажуть, що ефективність цих способів таки є, хоч і не така миттєва, як при використанні агрохімії. 

До, скажімо, екологічних методів боротьби, насамперед, слід віднести відлякування мурах неприємними для них запахами. Так, мурахи не люблять аніс, корицю, часник, петрушку та бадилля томатів. 

А ще комахи не вміють плавати, а отже, відгородити сади і ягідники можна за рахунок штучних рівочків, наповнених водою. Ширини і глибини буде достатньо від 3-5 см.

Хтось використовує сіль (хоча зараз це не дешевий варіант) — треба просто рясно посипати мурашник нею.

Не стануть мурахи лазити деревами, якщо під деревом лежить змочене гасом ганчір'я або на стовбур намотати вату чи шерсть, яку перед тим треба змочити у карболовому розчині.

Ефективність в боротьбі з мурахами показує і негашене вапно, яким треба посипати мурашники, після чого пролити водою — шкідники обов’язкову втечуть.

Сподіваємось, що поради Zemliak.com стануть вам у нагоді, бо сусідство з мурахами на одній ділянці приносить небагато задоволення…

(с) Олексій Бесклєтко, Zemliak.com, 2022.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.