Аграрїі Сумщини збирають урожай кукурудзи | Фоторепортаж

Команда Zemliak.com обожнює відвідувати села, селища та громади по всій Україні й ділитися своїми фотозвітами з читачами. Але нещодавно до найближчих сіл ми не заїхали, бо нашу увагу привернуло, здавалося б, типове дійство для сільських територій — жнива.

Цього разу ми уважно спостерігали за збором кукурудзи поблизу сіл Нова Гребля та Голінка на Сумщині.

Поле кукурудзи

Переважна частина земельних ділянок у цьому масиві належить мешканцям довколишніх сіл чи їхнім спадкоємцям. Продавати земельні ділянки після відкриття вільного ринку землі в Україні власники не поспішають. Хоч ціна на сільськогосподарські землі зростає впродовж всього 2023 року. Натомість здають в оренду свої паї місцевим агрохолдингам і фермерам.

Читайте також Гроші за пай: як орендарі в регіонах розраховуються з пайовиками

Середньозважена ціна 1 га с/г землі на Сумщині, за даними KSE, становить приблизно 32 800 грн. 

У вересні 2023 року середньозважена ціна 1 га  всіх сільгоспземель країни становила 38 450 грн. При цьому середньозважена ціна на землю з цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» була вищою за середню й становила 39 000 грн/га. Це означає, що “товарні” землі цінуються ринком дещо більше, ніж інші види сільськогосподарських земель в Україні.

Розміри земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у цій місцевості коливаються від 1,5 до 5 га. 

Багато аграріїв після початку повномасштабного вторгнення почали коригувати свої сівозміни, однак на Сумщині все ще дуже люблять вирощувати ярі культури — соняшник, кукурудзу, сою.

Так, наприклад, у 2022 році, за даними Держстату, посівні площі під кукурудзою на Сумщині склали 289,9 тис. га. Цьогоріч кукурудзи в регіоні посіяли трошки менше — 277,5 тис. га.

Станом на кінець жовтня 2023 року зафіксована середня урожайність цієї культури в Сумській області на рівні 9,5 т/га, що на 0,4 т/га більше, ніж минулого року.

Кукурудза в полі

На полі під Новою Греблею та Голінкою комбайни збирали кукурудзу з урожайністю 14 т/га!

Комбайн у кукурудзі

За словами агронома господарства, технологія вирощування кукурудзи нескладна і передбачає, в основному, підживлення та гербіцидні й фунгіцидні обробки. Основна складність — це те, що через війну росії в Україні та зміни в логістиці здорожчали добрива та ЗЗР.

Для захисту від шкідників кукурудзи тут цьогоріч використовували біологічні методи боротьби: двічі за сезон вносили трихограму в нормі 100 тис. особин.

Основний обробіток під посів — глибоке рихлення, ширина міжряддя — 70 см.

Ще одним важливим нюансом у кукурудзяному бізнесі після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну стало падіння ціни на кукурудзу. Станом на середину листопада ціни на кукурудзу складають приблизно $135-140/т. Тоді як наприкінці 2021 року ціна кукурудзи складала $260-270/т.

Качани кукурудзи

Загалом, під час збору кукурудзи ми нарахували на полі кілька комбайнів та тракторів-перевантажувачів.

Трактор із причепом

Щойно комбайн дозаповнює свій бункер, до нього відразу під'їжджає трактор із спеціальним причепом і забирає зібране зерно.

Рукав комбайна

Далі трактор везе кукурудзу і перевантажує в вантажівку. Самі ж зерновози не ризикують зараз заїждати безпосередньо в поля, бо восени в сезон дощів вони ризикують застрягнути там.

Трактор і зерновоз

Тут же нам вдалося зблизька роздивитися й потішитися новенькому сучасному самохідному обприскувачу, який мав їхати на внесення рідких добрив.

Журналістка біля обприскувача

Далі, як нам розповіли працівники агрофірми, частину зібраного урожаю відправляють сушитися на елеватор неподалік, а частину — закладають у спеціальні рукави для тривалого зберігання.

Рукави для зберігання зерна

Отож, нині ми стали свідками, як аграрії Сумщини після кропіткого сезону збирають урожай вирощеної кукурудзи.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.