Хельга Логуш: Швидкі крем-супи Бобова чашка як надійна допомога українським військовим на фронті

Маленькими та великими кроками українці прямують до спільної мети — перемоги на всіх фронтах. Попри складні умови сільськогосподарські підприємства проводять весняну посівну компанію, щоб не допустити продовольчу катастрофу.

А з урожаю минулого року волонтери готують їжу та передають раціони військовим і теробороні. Нині Zemliak.com поспілкувався з Хельгою Логуш із Дніпра, яка створила проєкт «‎Бобова Чашка» і годує тих, хто захищає Україну, та не має можливості щодня готувати гарячу їжу. 

Хедьга Логуш, співзасновниця проекту Бобова Чашка

Zemliak.com: Чим Ви займалися до проєкту «‎Бобова Чашка»? Чи мали подібний досвід роботи?

Хельга Логуш: До проєкту «‎Бобова Чашка» я була арт-менеджеркою MurMurBar і власницею соціального простору «Сови». Власне, нею я є і до сьогодні.

Zemliak.com:: Коли стартував проєкт «‎Бобова Чашка»? 

Хельга Логуш: Проєкт стартував в середині березня 2022 року, коли з продажу зникла вся їжа швидкого приготування, а попит на неї зростав у геометричній прогресії.

Zemliak.com: Чому вирішили готувати страви саме з бобових?

Хельга Логуш: У мирні часи я періодично купувала для себе крем-супи від однієї з торговельних марок, і вони мені дуже подобалися — це зручна, здорова та поживна їжа, особливо, коли бракує часу на повноцінний обід. Від цих супів я і відштовхувалася, коли шукала ідею.

Zemliak.com: Яке обладнання необхідно для відкриття такого проєкту?

Хельга Логуш: Обладнання для виробництва доволі просте: напівпромислові або побутові дегідратори та більш-менш потужні млини для перетворення відварених і висушених бобових на борошно.

Zemliak.com: Де берете продукти для виготовлення? Чи співпрацюєте з фермерами?

Хельга Логуш: Сировину ми закупаємо на гуртових ринках міста, бо це загалом не дуже дорого. З фермерами ще не співпрацювали, але не виключаємо, що згодом будемо.

Zemliak.com: Чи є дефіцит певних продуктів? 

Хельга Логуш: Наразі дефіциту продуктів немає. Принаймні, базових. Подекуди є невеличкі проблеми з певними спеціями, але ми їх також швидко вирішуємо.

Zemliak.com: Розкажіть про процес приготування супу. Що необхідно зробити, щоб з набору продуктів отримати крем-суп?

Хельга Логуш: Процес приготування цілком простий — необхідно відварити сировину, зробити з неї пюре та позбавити це пюре від зайвої вологи за допомогою дегідратору. Потім сухий напівфабрикат перетворюється на борошно, до якого додається набір прянощів. Декілька ложок суміші достатньо залити окропом і дати настоятися декілька хвилин. Все, суп готовий до вживання.

Zemliak.com: Що входить у склад бобового супу?

Хельга Логуш: Це швидкорозчинний суп-пюре з відвареної висушеної та перемеленою в борошно суміші квасолі, гороху та червоної сочевиці в різних пропорціях з додаванням паприки, гострого перцю чилі, пажитника, чабера, кукурудзи сорту поп-корн, орегано, часнику та насіння льону.

Швидкий суп Бобова Чашка

Zemliak.com: Проєкт «‎Бобова Чашка» є волонтерським чи є певні джерела фінансування? 

Хельга Логуш: «‎Бобова Чашка» — цілком волонтерський проект, що підтримується завдяки донатам небайдужих українців.

Zemliak.com: Як замовити суп? Цим займаються організації, чи це може зробити будь-хто з українців?

Хельга Логуш: Замовлення ми приймаємо через гугл-форму, в якій потрібно відповісти на декілька важливих запитань — ми повинні бути впевнені, що продукцію отримають саме ті, хто найбільше її потребує. Здебільшого нашими замовниками є волонтери, що опікуються певними підрозділами.

Zemliak.com: Як налагоджено логістику постачання? У які точки України можете надіслати супи? І звідки Вам надсилають продукти для приготування супів?

Хельга Логуш: Логістика налагоджена за допомогою наших водіїв-волонтерів: вони допомагають з доставкою необхідних продуктів, техніки, витратних матеріалів тощо. Поки що ми працюємо на Дніпропетровщині, але багато наших супів завдяки волонтерам поїхали до «гарячих точок» у східних областях України.

Продукти нам не надсилають, тому що ми закуповуємо їх самостійно.

Zemliak.com: Скільки людей готують «‎Бобову Чашка»?

Хельга Логуш: Наразі в проєкті задіяно близько 15-20 людей, які сушать та фасують готовий продукт. Проект має повністю горизонтальну структуру, тобто головних немає, але є ті, хто відповідає за певні напрямки.

  • Тетяна Слабієва — головна технологиня проекту, що слідкує за всіма процесами приготування продукції та власноруч виготовляє ароматну приправу, яка називається «Шарена сіль».
  •  Інна Музичук відповідає за комунікації, розподіляє сировину серед тих, хто займається безпосередньо приготуванням напівфабрикатів, і керує розподілом замовлень.
  • Жанна Чічкова та Ганна Ткаченко — дизайнерки, які створили візуал.
  • Ксенія Прядун і я займаємося постачанням і технічним напрямом від замовлення техніки до друку етикеток.
  • Костянтин Колесніченко та Дмитро Кусовський — наші водії.

Zemliak.com: Чи думаєте над розширенням меню?

Хельга Логуш: Наразі розпочнемо пропрацьовувати рецепти супів з грибами та з гарбузом, рецепт кукурудзяно-гарбузової каші та, можливо, спробуємо додавати до супів варено-сушене м'ясо. 

Zemliak.com: Дякуємо за бесіду! Бажаємо успіхів у вашій великій справі!

Якщо ви маєте сушарку чи бажання допомогти в приготуванні, пакуванні, доставці, то можете доєднатися до проєкту.

Щоб замовити супи також необхідно заповнити відповідну форму

Підтримати проект «‎Бобова Чашка» фінансово можна на картку: 5457082225579759

© Юлія Ніколенко, Zemliak.com, 2022.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.