Вирощування хрону як прибутковий бізнес

Із давніх-давен хрін вирощували в господарствах у невеликих кількостях і переважно для власного використання. Проте нині хрін поступово стає досить прибутковою нішевою культурою, не вимагаючи великих вкладень у його вирощування.

Хрін — це…

Хрін звичайний — багаторічна пряно-ароматична трав’яниста рослина з родини капустяних висотою 40-150 см надземної частини та з м’ясистим товстим коренем довжиною до 3 м.

У сирому вигляді  хрін містить приблизно 16% вуглеводів, до 3%  азотистих речовин, а також деяку кількість жирів. За вмістом вітаміну С хрін випереджає  лимон і програє тільки шипшині і чорній смородині.

До складу хрону також входять фітонциди, сапоніни, флавоноїди, тіоглікозіди, ефірні гірчичні масла, цукор, крохмаль, смолисті речовини, клітковина, вітаміни групи В, РР.

Хрін багатий калієм, кальцієм, натрієм, сіркою, фосфором, залізом та іншими мінеральними речовинами. У свіжих листках хрону багато каротину.

Хрін корисний для поліпшення травлення, функції жовчного міхура, підшлункової залози, нирок, кровотворних органів та при авітамінозі, плевриті, підвищеному артеріальному тиску. Хрін затримує розвиток золотистого стафілокока, кишкової палочки, збудника туберкульозу, заважає розмноженню вірусу грипу з групи А. 

Тертий хрінПитна вода, в якій плавають 1-2  корінці хрону, довго зберігається свіжою, має приємний смак  і цілющі властивості. Вона сприяє виведенню з організму надлишків рідини та сечової  кислоти. 

Переваги вирощування хрону як бізнесу:

  • швидка окупність капіталовкладень;
  • невеликий розмір стартових інвестицій;
  • невисока трудомісткість виробництва;
  • проста агротехніка вирощування;
  • наявність «вільної ніші» в цій сфері на сільськогосподарському ринку.

Недоліки бізнесу на хроні:

  • наявність не дуже великого попиту на цей продукт, хоча він користується популярністю у людей;
  • на початковому етапі важко знайти надійного постачальника посадкового матеріалу;
  • необхідність культивації та удобрення  ґрунту;
  • при відсутності оптових покупців можуть виникнути труднощі зі збутом.

Наскільки вигідний цей бізнес

Хрін виглядає непоганим нішевим бізнесом. Отриманий прибуток від вирощування коріння хрону, як свідчать різні бізнес-розрахунки, може удвічі-тричі перевищувати витрати.

Цей вид бізнесу є рентабельним і окупається в перший же рік. В середньому рентабельність складе близько 70%.

Продаж можливий як оптовим покупцям, так і в роздріб. Продаж оптовим покупцям краще, так як це дозволить скоротити витрати на транспортування і прискорює процес продажу продукції.

Із земельної ділянки площею близько 100 кв. м можна отримати до 150-200 кг якісних коренів. При ціні 12-40 грн за 1 кг можна отримати від 1800 до 8000 грн.

При вирощуванні хрону в промислових масштабах на 100 га можна виростити до 20 000 кг готових кореневищ.

Найбільшим переробником хрону в Україні є Вінницька харчосмакова фабрика. Також переробкою хрону займається група компаній «Верес».

Якщо вирощувати органічний хрін за всіма вимогами, то при його середній врожайності 5-6 т/га можна отримати від 7 до 108 тис. доларів доходу. Усе залежить від умов вирощування та вигляду в якому зібраний урожай реалізувати.

Зрештою, 1 т органічного хрону коштує $13-18 тисяч. Неорганічний хрін купують по $0,8-1,2 тис./т. Пластинки хрону можна продати по $2-4 тис./т, сухий — по $34 тис./т.

До речі, листя також мають харчову цінність і їх також можна продавати.

В Україні є цілі села, де люди гуртово вирощують хрін, наприклад, село Нове Давидково Мукачівського району Закарпаття. Місцеві мешканці навіть при в’їзді в село збираються поставити пам’ятник хрону.

Вирощують хрін у промислових масштабах у селищі Підкамінь Львівської області. Також і в Європі є спеціалізовані ферми з вирощування цієї культури. Наприклад, бізнес на хроні є сімейною справою родини німецьких фермерів Шамель у п’ятому поколінні. 

Технологія вирощування

Вирощування й агротехніка хрону не є складними. Щоб рослина добре розвивалася, її висаджують неподалік від огорожі, на ділянці з достатнім сонячним освітленням. Найбільш сприятливими ґрунтами вважають суглинні, чорноземні і супіщані. Однак і глинисті ґрунти можуть підійти, якщо перед висадкою їх розбавити торфом, піском або гноєм.

Висаджують хрін переважно навесні. Заздалегідь підготовлені саджанці дістають з укриття і поміщають спочатку в тепле місце на кілька днів до проростання пагонів, а після висаджують у ґрунт на відстані не менше 30-40 см між рослинами.

Поле хронуУ лунку корінець занурюють під нахилом у 45 градусів або ж зовсім горизонтально, а не під прямим кутом, як інші рослини. Посаджений корінь засипають землею і злегка ущільнюють ґрунт руками.

На 1 кв.м вирощують 4-6 кущів. Вони розростаються і приносять урожай приблизно 2 кг коренів.

З цієї кількості 60% можна продати, оскільки вони, з практики, мають товарний вигляд, а решта зазвичай використовують для посадки на наступний рік або продають як посадковий матеріал.

Відповідно, якщо відвести одну сотку землі під хрін, то цілком можна буде збирати й продавати до 200 кг щороку.

Шкідники хрону

Основним шкідником, який знищує культурні зарості хрону є хріновий листоїд, друга його назва — бабануха. Це невеликий чорний з зеленуватим відливом жук. Він зимує в ґрунті або грудках гною, на початку літа виходить на поверхню і починає харчуватися листям хрону і капусти.

Самки цієї комахи роблять в стеблах хрону поглиблення і відкладають у них яйця. Одна особина здатна відкласти до 400 яєць за 1 раз.

Позбутися від цього жука можна знищенням пошкодженого листя, перекопуванням ґрунту восени, дотриманням правильної сівозміни рослин на ділянці.

Хріновий листоїд (бабануха)У сезон активного росту хрону можна обробляти посадки 15% розчином «Актелліка».

Хвороби хрону

Посадки хрону можуть бути уражені різними хворобами: борошнистою росою, білою іржею і чорною гниллю.

Для профілактики їх виникнення ґрунт вапнують, а от якщо мова йде вже про боротьбу із захворюваннями — потрібен фітосанітарний режим і обробка інсектицидними препаратами. Однак останній спосіб виключає подальше використання зелених листків хрону в їжу в необробленому вигляді.

Догляд за хроном

Вирощування і догляд за хроном можна розділити на кілька важливих складових.

Для освіти кореневища з хорошими показниками товарності, потрібно ретельно стежити за щільністю ґрунту. Починати це робити потрібно відразу після того, як закінчена посадка. Через 7 днів ґрунт необхідно розпушити на 2-3 см вглиб, що покращує її аерацію і водопроникність, далі, після появи паростків, глибина розпушування збільшується до 8 см.

Полив повинен бути регулярним, проводитися в міру підсихання верхнього шару ґрунту (витрата — 4 л на 1 кв. м). Видалення бур'янів також має бути регулярним —  таким чином ви забезпечуєте достатній простір для зростання кореневища в ширину і довжину.

Хрін зростає непогано практично в будь-яких умовах, але він дуже чуйний до підживлення: для формування високоякісного врожаю рекомендовано внесення фосфорно-мінеральних добрив в кратності один раз в 3-4 тижні після появи сходів. Восени на ділянку, яку планують відвести під хрін, вносять органічні добрива (гній, наприклад) ретельно перекопують.

Щодо сортів, фахівці радять вирощувати наступні:

  • Атлант,
  • Борис Єльцин,
  • Валківський,
  • Волківський,
  • Дикий,
  • Елгавський,
  • Латвійський,
  • Маруне,
  • Рижський,
  • Ростовський,
  • Суздальський,
  • Толпухівский.

Найбільш поширеними сортами хрону в Україні є Атлант; Валківський та Толпухівський.

Атлант

Є середньостиглим сортом. Має білий корінь із сірим відтінком, на якому знаходиться невелика кількість горбків і маленьких периферичних коренів. Вегетаційний період від посадки до відмирання листя становить близько 130 днів. Цвіте на другий рік після посадки. Цей вид стійкий до морозів, спеки та посухи. Вага одного кореня складає до 150 грам.

Валківський

Є пізньостиглим сортом. Довжина кореня досягає до 60 см. Корінь циліндричної форми, має жовтий відтінок. Вегетаційний період від посадки до відмирання листя триває близько 130 днів. Маса одного кореня досягає до 150 г.

Толпухівський

Є пізньостиглим сортом. Маса кореня досягає до 250 г. Вегетаційний період від посадки до повного відмирання листя — 155 днів.

Збір врожаю хрону

Прибирають хрін пізньої осені. Посадки бажано оновлювати кожні 2 роки, інакше кореневища стануть жорсткішими і знизять показники якості.

Кущі підкопують лопатою чи спеціальним трактором, але очищати коріння від землі на городі не рекомендується, інакше не виключено засмічення ділянки фрагментами кореневищ. Навесні вони проростуть і заглушать інші культури. Коріння необхідно швидко прибрати на зберігання, інакше воно втратить тургор. Коріння хрону опускають в підвал, перекладаючи шарами піску. Замість піску підійде зволожений ґрунт.

Збір урожаю хрону

Листя зберігають близько 3 днів в темному, прохолодному місці. Упаковка в поліетилен дозволить продовжити термін зберігання до 20 днів, проте підвал вже не підійде, потрібен холодильник. Важливо, щоб у пакеті не утворився конденсат, інакше зелень зіпсується.

Профілактика розростання 

Щоб не довелося позбавлятися від хрону на городі в майбутньому, після посадки його рекомендується захистити листами шиферу, жерсті. Це дозволить обмежити ріст кореневої системи.

Хрін — корисний коренеплід, який може рости в будь-яких умовах. Але якщо не контролювати розвиток кореневища, може вийти злісний бур'ян, який витісняє інші культури і з кожним роком завойовує нові території.

(с) Вікторія Палажченко, Zemliak.com, 2021.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.