Інвестиційна (не)привабливість Чорнобаївської громади: історія компанії-тепловика

Тепло в будинки, школи, садочки та комунальні будівлі Чорнобаївської громади на Черкащині кілька років постачала приватна фірма «Чорнобай-Тепло». Для виробництва тепла замість традиційного газу тут віднедавна перейшли на альтернативні джерела енергії — пелети та дрова. Але цьогоріч співпраця місцевої влади та приватної фірми-тепловика закінчилась.

Разом із Zemliak.com розбираємося в ситуації, що склалася між владою Чорнобаївської селищної громади та підприємством «Чорнобай-Тепло».

Опалення від Чорнобай-Тепло

Ще 2018 року це підприємство виграло конкурс Чорнобаївської райради на оренду майнового комплексу та постачання теплової енергії й уклало відповідний договір.

За цей час «Чорнобай-Тепло» інвестувало у свій напрямок роботи майже 6 млн грн: своїми коштами перевело систему теплопостачання на твердопаливні котли, оновило частину тепломереж та надавало послуги за прийнятими місцевим виконкомом тарифами. 

Але ситуація змінилася, коли в 2020 році Чорнобаївщині відбувся фінальний етап децентралізації та реорганізації районів. У цей час остаточно було створено Чорнобаївську громаду в її сучасному вигляді і пройшли місцеві вибори на основі нового адміністративно-територіального устрою. 

Як розповів співзасновник підприємства «Чорнобай-Тепло» Михайло Пацьора, новобрана влада вирішила більше не віддавати послуги з енергопостачання на аутсорс приватній фірмі.

Михайло Пацьора
Михайло Пацьора, саівзасновник Чорнобай-Тепло

Натомість, за його словами, у Чорнобаї вирішили «реанімувати» власне комунальне підприємство, забрати з оренди майновий комплекс та своїми силами виробляти й доставляти користувачам тепло. 

Зліва направо Михайло Пацьора (Чорнобай-Тепло_ Володимир Денисенко (перший заступник голови Золотоніської РДА) та Сергій Любивий (голова Чорнобаївської селищної громади)
Зліва направо Михайло Пацьора (Чорнобай-Тепло), Володимир Денисенко (перший заступник голови Золотоніської РДА) та Сергій Любивий (голова Чорнобаївської селищної громади)

Тож, як говорить Михайло Пацьора, після закінчення терміну договору влада Чорнобаївської громади відмовляється проводити новий конкурс з оренди майнового конкурсу та надання послуг теплопостачання, а також продовжувати договір із його підприємством.

Підприємець додає, що тепер йому довелося вимушено демонтувати свої котли та інше супутнє обладнання, бо місцева влада навіть не розглянула можливість їх викупу за адекватною ринковою ціною.

Михайло Пацьора називає таке ставлення до компанії «рейдерським захопленням» з боку влади Чорнобаївської громади. При цьому він побоюється, що така ситуація обернеться не лише великими втратами для фірми, а й провалом опалювального сезону та курсу на термомодернізацію для всієї громади, у якому можуть звинуватити саме підприємство «Чорнобай-Тепло».

Бізнес на теплі

Компанія «Чорнобай-Тепло» була заснована наприкінці 2014 року. Основний вид діяльності — це постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря, а також монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування. Водночас фірма займається заготівлею твердого палива, тобто пелетів, дров та інших альтернативних джерел енергії, і навіть виробляє парові котли.

«Наш бізнес на котельнях почав працювати після 2013 року. Саме тоді на хвилі революції та агресії Росії багато хто вирішив відмовитися від російського газу і шукали альтернативу. Тож опалення на дровах ставало все більш популярним… І, власне, першим пілотним проектом переходу на альтернативні джерела енергії була місцева школа», — зазначив Михайло Пацьора.

Котельня на пелетах при Чорнобаївській школі

Нині на підприємстві працюють 18 людей за досить зручним позмінним графіком. Середня заробітна плата складає більше 8 тис. грн на місяць. Кочегари регулярно проходять навчання, здають фахові іспити, у тому числі, з техніки безпеки, та мають відповідні посвідчення.

За час роботи «Чорнобай-Тепло» спершу встановила у селищі Чорнобай 2 власні модульні котельні для обігріву комунальних закладів. Одна з них була якраз  тим самим «пілотним проектом» у районі — її обладнали при місцевій школі і працювала вона на пелетах. Потужність такої автономної котельні складає 1 МВт⋅год, і опалювати вона може близько 10 тис. кв. м.

Інша ж котельня на альтернативному паливі потужністю 750 кВт⋅год встановлена, виробляє й постачає тепло в Чорнобаївський районний спортивний комплекс із басейном. Загалом, така котельня виробляє приблизно 500 Гкал теплової енергії і здатна обігріти 6 тис. кв. м. Собівартість такої котельні, за словами Михайла Пацьори, склала на момент монтажу близько 70 тис. доларів США.

Котельня на пелетах у Чорнобаї

Тепло для громади від приватної фірми

Чорнобаївська районна рада передала у 2018 році цьому підприємству майновий комплекс для виробництва та постачання тепла — дві котельні, але, власне, уже без газових котлів та  інфраструктуру, яка б дозволяла опалювати будівлі у громаді.

Невдовзі виконавчий комітет Чорнобаївської селищної ради затвердив тариф на постачання теплової енергії для «Чорнобай-Тепло» на рівні 2 120 грн за одну гігакалорію. Пізніше — із лютого 2019 року — для всіх споживачів тариф на тепло підвищили до 2 280 грн/Гкал.

«Із нашого боку тариф був економічно обгрунтований і досить конкурентний порівняно з газовим опаленням. Водночас місцева влада передбачила в такому тарифі досить завищену вартість оренди майнового комплексу, тобто котелень та тепломереж. Плюс скарг на якість теплопостачання ми не отримували», — пояснив Михайло Пацьора.

Від того часу старі газові котельні підприємство перевело на альтернативні джерела енергії: встановило твердопаливні котли, отримало всі необхідні дозволи на таку діяльність і повністю налагодило роботу по-новому.

За словами Михайла Пацьори, тодішнє керівництво Чорнобаївської райдержадміністрації, включно з ексголовою Сергієм Джоболдою, було в курсі всіх робіт, які фірма «Чорнобай-Тепло» проводила на об’єкті. 

«Нам у липні віддали пусті котельні і щоб точно не зірвати опалювальний сезон за пару місяців, ми почали оперативно завозити котли і готувати мережу до роботи. », — пояснив Михайло Пацьора. 

Михайло Пацьора (Чорнобай-Тепло)

Так центральна котельня, яку віддали в оренду «Чорнобай-Тепло», запрацювала на дровах і пелетах із новою потужністю у 2,6 МВт. Цього було достатньо, щоб гріти 20 тис. кв.м. Іншу котельню також модернізували й перевели на дрова: її потужність складає 1 МВт на 10 тис. кв.м.

Підприємство за власний кошт проклало оновлені теплові магістралі з меншим діаметром та утеплило їх, аби нести менше втрат тепла. 

Нові котли, автоматична лінія завантаження, замінені насоси, комфортні умови для працівників — усе це, за словами директора підприємства «Чорнобай-Тепло» Романа Соськи, було зроблено для підвищення ефективності роботи котельні та покращення надання послуг із теплопостачання.

Роман Соська, виконавчий директор Чорнобай-Тепло
Роман Соська, виконавчий директор Чорнобай-Тепло

За весь період роботи «Чорнобай-Тепло» інвестувало в оновлення тепломережі Чорнобаївського району і громади кілька мільйонів гривень.

Лист Чорнобай-Тепло про обсяг інвестицій

‌«Ми стабільно опалювали лікарню, садок, школу, адміністративні будівлі, комунальний готель, будинок культури, кінотеатр, школу мистецтв, приміщення Укртелекому, будівлю податкової служби, побуткомбінат і навіть частину приватних будинків та квартир. За цей час не було жодних поривів і ніколи в сезон не зупиняли котельні», — розповідає Михайло Пацьора. 

Договір і «дружба» закінчились

Михайло Пацьора зазначає, що «плідна співпраця» Чорнобаївської громади та підприємства «Чорнобай-Тепло» «обірвалася» в травні-червні 2021 року, буквально перед тим, як мав закінчитися договір оренди.

Сергій Любивий, голова Чорнобаївської громади

Як пояснили чиновники в листі підприємству, Чорнобаївська селищна рада стала наступником Чорнобаївської районної ради, а отже, отримала у власність комунальне майно, у тому числі орендовані котельні із системою централізованого теплопостачання.

Термін дії договору оренди мав закінчитися 1 липня 2021 року.

«Селищна рада не має наміру продовжувати дію договору оренди будинка, споруди та заявляє про його припинення у зв’язку із закінченням терміну дії», —  так написав у листі фірмі-тепловику Сергій Любивий, селищний голова Чорнобая.

Також голова громади Сергій Любивий повідомив, що орендар має у визначений термін звільнити об’єкт та передати його назад селищній раді.

Усі «поліпшення»  мають перейти у власність громади … без відшкодування.

«Це грабунок серед білого дня! Ми 3 роки стабільно працювали, модернізували тепломережу, щоб отак в один день нас вигнали і забрали все. Це як інвестиційна няня з точністю до навпаки», — обурюється діями місцевої влади Михайло Пацьора.

Підприємець додає, що жодних вагомих і законних підстав не продовжувати договір оренди в громади не було, оскільки фірма «Чорнобай-Тепло» зарекомендувала себе як надійного партнера, готового працювати в межах громади. 

Але протягом літніх місяців, як каже чоловік, місцева влада робила все можливе, аби безкоштовно відібрати в підприємства «поліпшення», створити репутацію недобросовісного інвестора і навіть звинуватити в можливому зриві опалювального сезону.

Водночас Михайло Пацьора припускає, що причина таких дій місцевої влади криється набагато глибше: нібито селищний голова діє в рамках окремих осіб, які неофіційно мають вплив на управління громадою. А до всього, будь-які комунальні підприємства завжди мали багато корупційних ризиків.

«Звичайно, краще витрачати бюджетні гроші на комунальне підприємство, закупити майже аналогічні котли як у нас тільки тому, що це дає можливість зробити кроки до власного заробітку зацікавленим представникам влади», — припускає Михайло Пацьора.

Власне, час після закінчення договору оренди співробітники «Чорнобай-Тепло» витратили на те, щоб демонтувати й забрати котли, насоси і все інше, що було придбане і встановлене за рахунок підприємства. 

Михайло Пацьора показує демонтоване з котелень обладнання
Михайло Пацьора показує демонтоване з котелень обладнання

Але паралельно з цим при Чорнобаївській громаді працюють комісії, які вирішують, що і яким чином можна з того «повернути» у власність громади.

«У разі вашої відмови від передачі майна селищна рада буде все це розцінювать як повернення майна з поліпшеннями, які були зроблені без згоди орендодавця та які переходять у власність селищної ради», — наголосив у листі Чорнобаївський селищний голова.

До того ж, голова громад Сергій Любивий попередив «Чорнобай-Тепло»: селищна рада буде змушена звернутися до органів прокуратури та поліції щодо порушення кримінальної справи щодо незаконного заволодіння чужим майном.

Михайло Пацьора каже: після такої тяганини з місцевою владою, що не зацікавлена в ефективному управлінні майном громади та наданню якісних послуг, навряд у кого з адекватного бізнесу виникне бажання співпрацювати з такою громадою.

Єдине, що нині хоче підприємець, — це хоча б частково повернути вкладені інвестиції.

«Усе, що прошу, — повернути мені моє. Або щоб громада викупила в мене ці модернізації за ринковою ціною. Кілька мільйонів, які ми вклали в котельні і тепломережу, — це ж не жарти. А вони мені фактично пропонують насилу в півціни викупити труби… Тож я ніколи нікому не пораджу інвестувати кошти в  Чорнобаївську громаду, щоб уберегти від таких наслідків. Хіба так має громада співпрацювати з бізнесом?», — зітхає бізнесмен. 

Ось так історія «вигідної» співпраці Чорнобаївської громади та приватного підприємства «Чорнобай-Тепло» переросла в відкрите протистояння, що триває досі.

Ми направили інформаційні запити до Чорнобаївської селищної ради і чекаємо відповіді. Сподіваємося, представники органу місцевого самоврядування зможуть офіційно прокоментувати ситуацію, що склалася, та опублікуємо позицію громади на сторінках сайту Zemliak.com.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.