Вчора Земля

В Україні необхідно переглянути методику нарахування НГО

Асоціація міст України вимагає зміни Методики нормативно грошової оцінки земельних ділянок, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2021 року No1147, адже через її застосування в рази зменшились надходження до місцевих бюджетів за землю.

Про це йшлося під час сесії «Збільшення дохідної частини місцевих бюджетів» на Форумі «Фінансова стійкість та економічний розвиток громад», що відбувся у Львові 3-4 жовтня 2024 року.

Радниця Голови Асоціації міст України Оксана Продан зазначила, що місцеве самоврядування потребує на державному рівні:

  • закріплення виключно за ОМС права встановлення пільг з місцевих податків і зборів, що забезпечить дотримання положень частини 3 статті 9 Європейської хартії місцевого самоврядування
  • забезпечення оподаткування всіх об'єктів нерухомого майна, а не тільки зареєстрованих після 2013 року
  • надання ОМС повноважень з формування та ведення муніципальних фіскальних реєстрів
  • запровадження механізму наповнення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру даними муніципальних фіскальних реєстрів
  • забезпечення постійного повноцінного обміну інформацією між податковими органами та органами місцевого самоврядування
  • посилення контролю та відповідальності за перереєстрацію без зміни місця розташування підприємств, установ посеред бюджетного року.

Довідково: З 1 жовтня стартували перші онлайн-аукціони у межах проекту «Земельний банк». В рамках проєкту в оренду передано 1075 гектарів державних земель сільськогосподарського призначення.

Читайте також: 

Потрібна реклама на сайті Zemliak.com?