02 жовтня Земля

Стали відомі результати перших онлайн торгів державними землями

У вівторок 1 жовтня 2024 року  ТОВ «Державний земельний банк» провів перші онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі зі здачі в суборенду державних сільгоспземель.  

Першими реалізованими землями стали 16 ділянок у Вінницькій області стартовою вартістю 4.3 млн грн. Площа лотів від 2 до понад 262 га.

Про це повідомляє пресслужба системи Прозорро.Продажі.

За підсумками онлайн-аукціонів після сплати переможцями вартості ділянок до державного бюджету надходитиме майже 35.5 млн гривень щорічно. За перші 16 ділянок Земельного банку позмагалися 95 учасників. В результаті конкуренції фінальна вартість активів зросла в понад 8 разів.

«Запуск «Земельного банку» — це важлива подія у реформуванні аграрного сектору. Прозорість торгів, конкуренція та ефективне використання державних ресурсів — це ті принципи, які лягли в основу цього проєкту. Ми очікуємо, що цей механізм стане каталізатором для подальшого розвитку сільського господарства в Україні», — зазначила в.о. голови Фонду державного майна України Іванна Смачило.

Раніше ці землі роками використовувалися незаконно або напівзаконно. Тепер держава не лише припинить зазнавати збитків, а й почне отримувати реальні доходи від цих ділянок.

В середньому за перші 16 лотів «Земельного банку» конкурував 31 учасник на торги. 

Найактивніше змагалися за с/г ділянку площею 38.4 га. 51 учасник підняли початкову вартість активу в понад 7 разів — зі 170 тис. грн на рік до майже 1.3 млн грн на рік. Найдорожчим реалізованим лотом є сільгоспілянка площею понад 262 га, за неї переможець має сплатити понад 8.5 млн млн грн щорічно.

Потрібна реклама на сайті Zemliak.com?