29 серпня Сад-город

Експерти назвали методи боротьби з портулаком на городі

Одним з найпоширеніших бур'янів на городі є портулак. Боротися з ним треба вже у фазі прояву пагонів шляхом повного висаповування та знищення, оскільки зрізані пагони без проблем вкорінюються на місці.

Також боротися з ним можна грунтовими гербіцидами з діючими речовинами: S-металохлор+прометрин, нікосульфурон+мезотрон, пендиметалін, дитіопір та іншими, й страховими, що містять д.р. 2,4-D, дикамба, MCPA, MCPP, триклопір або флуроксипір. 

Про це розповів кандидат с.-г. наук, доцент кафедри садівництва і виноградарства ЗВО «ПДУ» Віталій Лапчинський для компанії LNZ Group.

Якщо бур’ян не знищити на початкових фазах розвитку, то сукулент розростається й вкриває землю ще більш щільним килимом.

«Життєвий цикл розвитку рослин портулаку городнього — літній. При механічній боротьбі важливе виполювання портулака й винесення бур’яну за межі ділянки. Боротьбу з бур’яном слід проводити до фази цвітіння. Насіннєва продуктивність цього бур'яну складає біля 3 млн насінин/рослину. При цьому схожість насіння портулаку зберігається до 40 років», — кажуть експерти.

Портулак невибагливий до температурного режиму, найчастіше зустрічається в регіонах на бідних органічними речовинами ґрунтах, добре переносить засолені ґрунти, посуху, високі температури і прямі сонячні промені.

«Після виполювання не можна портулак згодовувати худобі. Якщо рослина уже має насіння, воно не перетравлюється. Тож з гноєм знову повернеться на грядку. У боротьбі з бур'яном допомагає глибоке перекопування ґрунту восени або навесні», — додають знавці. 

Сучасні кулінарні блогери все ж популяризують вживання портулаку в їжу як відмінний суперфуд. Можливо, найближчим часом він займе свою нішу в харчовій, фармацевтичній та косметологічній галузі.

Довідково: Портулак городній (Portulaca oleracea) — рослина походженням із тропічних областей Східної півкулі, яка пройшла шлях від цінної культурної рослини багатої на поліфеноли, вітамін С і Омега 3 до бур’яну, який значною мірою дошкуляє дачникам-городникам, а в дощове й жарке літо, може створювати конкуренцію в посівах технічних культур з широкорядним способом сівби.  

Читайте також: 

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів