24 липня Сад-город

На городі слід залишати трохи бур’янів — порада

На городі в період вегетації культурних рослин слід залишати трохи бур’янів. Єдина умова — щоб овочі домінували над бур'янами. Тобто треба, щоб ваші культурні рослини були більші, міцніші і здоровіші за бур'ян навколо. Треба, щоб вашим помідорам, огіркам, цибулі, моркві, бурякам і усьому іншому вистачало поживних речовин і була потрібна пропорція. Також і волога повинна бути така, у якій ваша городина чудово себе почуватиме.

Такою порадою поділився Анатолій «Яровед» Ярошенко із Чернігівщини.

Як позбутися трипсів та інших шкідників і хвороб на огірках

«Як бур'ян впливає на врожай? Перш за все, треба згадати, що ґрунт — це не окрема якась речовина, яка існує сама по собі. Ґрунт — це живий організм, який, у свою чергу, складається з незліченної кількості різноманітних організмів, які і роблять з усього, що до них потрапляє, той самий ґрунт, а точніше — гумус. У цьому процесі беруть участь і бактерії, і мікроорганізми, і рослини, і комахи та навіть тварини. Все це вирує, живе і дає певний результат», — нагадує Анатолій Яровед.

А коли бур'яни знищені до останнього і на грядці лишаються виключно «потрібні» рослини, то це матиме часто негативні наслідки.

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів

«Насправді відбувається біда. Бактерії, віруси та патогенні мікроорганізми не мають жодного вибору і селяться виключно на культурних рослинах. Усі комахи селяться на вашій городині. Та навіть невеликі тварини не мають вибору і жеруть тільки вами посаджені грядки. Ну нема ж нічого іншого навколо і вибір у них без вибору», — наголошує городник.

Так, бур’ян ростиме. Але якщо ви не будете вибирати його до останньої зеленини, а лише слідкуватимете за тим, щоб він не глушив посіяне вами, то бур'ян нічим вам не зашкодить.

«Цим літом городники, які не випололи свої огірки та помідори перед спекою, мають врожай. А хто виполов до піску — втратив значну частину вже сформованих плодів», — каже пан Анатолій.

До того ж, бур'ян навколо рослин стримує вивітрювання ґрунту, утримує вологу, створює затінення кореня, а деякі трави відлякують або переманюють на себе шкідників.

До речі, навіть після рясного дощу бур'ян не дозволяє грунту втрамбовуватись і відкидається потреба додатково розпушувати грунт.

«Але ж наші люди, як і століття тому, вбачають у прополюванні грядок сенс власного життя, засмучуючись від відсутності врожаю. І можна почути «Я ж усе виполола до останньої травички, а воно не росте». Тому ж і не росте, бо виполола. А ще дуже смішно спостерігати, як люди виполюють свої городи щороку у надії, що на наступний рік буде менше зілля. А навесні привозять та розкидають причеп гною, тим самим насіваючи вже нового зілля з лугу та городів власників тих корів. Корови чи свині все з'їли, але насіння трав не перетравили, бо не здатні на це. І все вертається по колу на самий початок…», — звертає увагу Анатолій. 

Чоловік радить городникам вивчати свій грунт, спостерігати, що на ньому росте з бур'янів, цікавитись про терміни та умови зростання цих рослин.

«Прополюйте город не до стану асфальту. Лишайте бур'яни на городі без уваги, коли вони вже не здатні зашкодити вашим рослинам. І будуть у вас гарні врожаї», — радить пан Анатолій.