29 лютого Сад-город

Виростити лаванду можна з насіння — поради

Посів лаванди насінням проводять в лютому-березні. Однак, виростити лаванду з насіння не так легко. Ця рослина вимагає додаткової стимуляції для проростання насіння. 

Для цього на 1,5-2 місяці насіння стратифікують — замочують та відправляють в холодильник. Як правило, використовують для цього ватні диски, пише Zemliak.com.

Якщо часу на стратифікацію немає, насіння можна замочити в розчині рослинних гормонів — гіберелінів.

Після стратифікації, насіння висівають в загальний ящик або піддон, горщики або касети, заповнені субстратом для розсади або квітучих рослин. Подальший догляд — як за звичайною розсадою квітів: після проростання внесення стимулятору росту коріння

«Для посіву лаванди потрібен пухкий грунт. Можна використати звичайну садову землю, змішавши її з перлітом і торфом. Проростати насіння лаванди починає після того як посіви перемістити в тепло близько +20°С. Ємності повинні стояти на теплій підставці. Насінини лаванди проростають на світлі, а нові паростки швидко витягуються у разі недостатнього освітлення», — кажуть знавці. 

 До появи перших сходів розсадні ємності краще відразу помістити під фітолампи або підсунути ближче до вікна.

Посіви лаванди повинні бути постійно вологими, тому поки сходів немає, їх потрібно тримати закритими під плівкою або прозорою кришкою, регулярно відкриваючи і витираючи конденсат.

Під час висадки у відкритий грунт, акуратно витягують саджанець з горщика. Садити його, промочивши лунку водою і заповнивши простір між стінками та грудкою, заготовленим субстратом такого ж складу, як і для розсади.

Читайте також: