02 грудня Релігія

В Україні обмежать діяльність московських церков — Указ президента

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) про заборону російських церков (РПЦ) та афілійованих з ними організацій. 

Про це йдеться в указі глави держави, опублікованому на сайті Офісу президента України.

РНБО ухвалила низку рішень щодо РПЦ. Кабінет Міністрів України має зробити таке:

  • за 2 місяці внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про неможливість діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій
  • доручити Держслужбі України з етнополітики та свободи совісті донести до центральних органів виконавчої влади це рішення
  • вирішити питання функціонального підпорядкування Держслужбі з етнополітики підрозділів місцевих адміністрацій, до повноважень яких належать питання реалізації права на свободу совісті та віросповідання, а також діяльності релігійних організацій
  • перевірити за 2 місяці наявність правових підстав та дотримання умов використання релігійними організаціями майна у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

Держслужба України з етнополітики має за два місяці провести релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв'язку з Московським патріархатом.

Служба безпеки України, Національна поліція та інші правоохоронні органи повинні активніше виявляти та протидіяти підривній діяльності спецслужб РФ у релігійному середовищі України.

Згідно з президентським указом, мають бути підтримані внесені СБУ пропозиції щодо запровадження персональних економічних та інших санкцій проти російських релігійних діячів.

Читайте також: 

Підтримайте наші агромедіа