30 липня Господарство

В Україні різко подорожчає молоко — думка

Спека в червні-липні, яка за прогнозами метеорологів буде спостерігатися і в серпні 2024 року, тривалі вимкнення світла, що змушували виробників молока вмикати генератори негативно вплинули на молочну галузь.

Сукупність цих чинників призводить до зростання закупівельних цін на молоко, що надходить на переробку від господарств корпоративного сектора аграрної економіки.

Таку думку озвучив Іван Свиноус, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН.

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, на 1 серпня закупівельна ціна молока екстра ґатунку може підвищитися на 5,7 % і становити 14,70 гривень за кілограм. Закупівельна ціна на молоко вищого ґатунку додасть в ціні 0,6 гривні — до 14,40 гривень за кілограм, першого ґатунку — до 13,60 гривень за кілограм без врахування ПДВ, що на 25 копійок більше в порівняні з відповідним показником рівня закупівельних цін станом на 18 липня 2024 року.

Попри значні випробування для ферм, в Україні спостерігається стійкий попит на молокосировину з боку переробних підприємств.

Молочний бізнес в умовах війни