04 червня Ферма

В Україні створили молочну карту за 2023 рік

За підсумками 2023 року, практично кожна область продовжувала зазнавати скорочення поголів’я корів у промисловому секторі (окрім незначного приросту у Тернопільській і Миколаївській, а також Харківській, котра після деокупації почала непростий шлях відновлення). 

Про це стало відомо з молочної карти України за 2023 рік, яку опублікувли в Асоціації виробників молока.

Завдяки підвищенню продуктивності корів більшість областей продемонстрували зростання обсягів виробництва промислового молока. Як результат: обсяг молока від підприємств у структурі переробки повернулася до рівня 2021 року, загальна частка такого молока у структурі зданого на переробку збільшилася до 89,1% (проти 81,8% перед повномасштабним вторгненням), а частка молока гатунку «екстра» досягла 49%. 

«Профіль топ-5 молочних областей змінився: на 1 січня 2024 лідерами стали Полтавська Черкаська, Чернігівська, Київська та Вінницька області, котрі утримували 51,4% промислових корів України та забезпечували 72,5% надходжень молока від молочнотоварних ферм на перереробку», — кажуть експерти.

Галузь зазнала втрат і в кількості ферм: напередодні повномасштабного вторгнення в Україні працювали 1781 господарство з виробництва молока, за підсумками 2022 – 1440 господарств, а за підсумками 2023 — лише 1309 підприємств.  

Детальніше ознайомитись з молочною картобю України можна за посиланням.

Молочний бізнес в умовах війни