30 липня Ферма

Окупність молочного бізнесу скоротиться при збільшенні держпідтримки — Лещенко

Зростання державної підтримки позитивно вплине на розвиток сімейних молочних ферм в Україні. Так, з 2022 року планується підвищити дотацію на одну корову з 5 000 грн. до 10 000 — 12 000 грн., на що буде виділено близько 1 млрд. грн. Скористатися допомогою зможуть малі сімейні ферми.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко в ефірі «Сніданку з 1+1». 

На поточний момент утримання корів в кількості від 10 до 50 штук, а саме стільки передбачає участь у проекті «Сімейні молочні ферми», дає можливість фермеру досягнути окупності бізнесу тільки за 3-5 років діяльності. Проте, зважаючи на збільшення державної підтримки як мінімум вдвічі, можна буде сподіватися на скорочення цих термінів до 2-4 років. 

«Перше — ми виправили помилку ліквідації Міністерства агрополітики. Міністерство займалося і економікою і сільським господарством. Ми відновили Мінагрополітики, яке займається виключно аграріями. Ми створили нові державні програми підтримки малих та середніх фермерів. І на наступний рік державна підтримка збільшиться для аграріїв усієї країни. Йдеться про малі та середні фермерства, які займаються переважно тваринництвом. Помилки потрібно виправляти», — сказав Роман Лещенко.

За словами міністра, у зв’язку з тим, що ціни на зернову продукцію дуже сильно подорожчали і витрати годівлі складають понад 80%, утримувати корів стало дуже невигідно. 

«Ми плануємо тільки на малі сімейні ферми додатково виділити близько мільярда гривень — це близько 10−12 тис грн на корову за рік», — додав Лещенко.

Подібні дії влади підвищать зацікавленість сільського населення в утриманні корів і відкритті молочних ферм. Адже саме велика собівартість виробництва сирого молока і низька прибутковість цього бізнесу сприяла скороченню поголів’я ВРХ у населення та, відповідно, зменшенню об’ємів виробництва молока.

Нагадуємо, що станом на початок липня 2021 року учасниками проєкту «Сімейні молочні ферми» є 102 фермерських господарства, на яких утримується 1 300 корів.