Позавчора Бізнес у селі

Виробник продуктів харчування створив власне виробництво біогумусу

Волинянка Юлія Ютовець, директорка компанії Пастернак, що займається організацією харчування у їдальнях, створила червякову ферму. Хробаки допомагають підприємству перероблювати біовідходи на біогумус.

Детальніше про стартап розповідає Konkurent

Компанія Пастернак, у 2018 році займалася організацією харчування у їдальні заводу «Нестле», стикнулася з труднощами утилізації біовідходів. Комунальна фірма спецкомунтранс» відмовилася через заборону вивозу органічних відходів на загальні смітники.

«Ми почали експериментувати, тому що вермифермерство  не є популярним в Україні. А тоді й поготів. Спочатку зробили великі дерев’яні компостери. А коли черв’яків стало дуже багато, почали робити борти на землі просто неба», — каже Юлія. 

Не довго вагаючись, підприємство закупило кілька сімей хробаків на 20 тисяч гривень. Родина хробака чимала — близько 800 тисяч особин. На «Зеленій фермі», живуть, їдять, виробляють цінний актив та множаться найпродуктивніші працівники підприємства «Пастернак Біо» — сотні тисяч черв’яків. Одні — каліфорнійці, інші — європейці.

Читайте також: Українці заробляють на грибних джерках, медовій пасті та лікарських травах: як бізнесам допомагає Seed

На підприємстві почали більше цікавитися, що ще можуть дати їм черв’яки, окрім правильної утилізації. І відповідь на це питання — якісний біогумус. Хробаки працюють не у простій землі, а спеціально обладнаному «пасовищі», основу якого складають земля, а також компост. Тобто залишки їжі, рослин, які починають гнити.

Харчуючись, хробак виводить цінні рештки, які осідають на дно грядки, утворюючи тонкий шар гумусу. Далі «пасовище» підживлюють новими смаколиками для хробаків. Пізніше верхній шар грядки разом із хробаками знімають та перекладають у нове місце. Залишається біогумус. Його просушують, просіюють і отримують чистий продукт. Далі фасують і продають у концентрованому або розбавленому із землею вигляді.

Читайте також: 

Потрібна реклама на сайті Zemliak.com?