02 вересня Бізнес у селі

На Сумщині громада відкрила комунальну сироварню

У Миколаївській селищній громаді Сумського району запрацювала комунальна сироварня. Комунальне підприємство «Миколаївська сироварня» планує забезпечувати продукцію соціальні та освітні заклади, а решту реалізовувати через торговельні мережі.

Про це повідомляє Сумська ОВА.

На початку діяльності сироварні громада планує переробляти 500 л молока за зміну, виробляти м’які сири в асортименті. Постачальники молочної сировини — населення сільських територій Миколаївської селищної ради. Проектна потужність сироварні — 1000 л молока за зміну.

«Ми взяли участь у обласній програмі підтримки місцевих виробників. Нас підтримала Сумська обласна адміністрація. Половину коштів ми виділили з місцевого бюджету, половину — з обласного», — розповів селищний голова Сергій Пасько.

Наразі на Миколаївській сироварні завершено монтаж цеху та обладнання для виробництва продукції, підведено комунікації, налагоджено технологічний процес переробки молока і навіть вже отримано першу продукцію.

Цікаво почитати: Худоба у прифронтових регіонах: як допомогти і врятувати свійських тварин

Проєкт реалізовувався в рамках Програми розвитку агропромислового комплексу Сумської області на період до 2027 року. У 2023 році отримано часткове відшкодування з обласного бюджету коштів у сумі 2,7 млн гривень, або 80% вартості об’єкта.

«Під час війни в селищі відбувалося скорочення великої рогатої худоби. Тому ми вирішили допомогти жителям. Ми маємо можливість скуповувати молоко за хорошу, високу ціну, але просили людей, щоб вони надавали якісне молоко, а ми, у свою чергу, будемо робити якісну продукцію з їх сировини. Я дякую Володимиру Артюху, що він рівно рік тому був тут, повірив у нашу ідею і сказав, що підтримає нас», — каже начальник Сумської ОВА Володимир АРТЮХ.

Це невеликий проєкт в межах громади. Але є 5 робочих місць, є переробка, є підтримка місцевого населення, яке живе зі своєї землі, утримує свої сім’ї за рахунок домашнього господарства, в тому числі поголів’я ВРХ. Крім того, це підприємство уже на першому році дасть 250 тис. грн надходжень в різні бюджети.

Також сироварня має свій автомобіль для перевезення сирого молока в обсязі до 4 тис. літрів, цей автомобіль було отримано від представників бізнесу та іноземних партнерів.

Молочний бізнес в умовах війни