01 серпня Земля

Херсонські кавуни стали офіційним брендом України

Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій зареєстрував нове географічне зазначення (ГЗ) — Херсонський кавун. 

Його носитимуть баштанні, вирощені на піщаних ґрунтах Таврійського регіону на території Скадовського, Херсонського, Каховського районів Херсонської області. 

Про це повідомили в Міністерстві економіки України.

Обговорення про присвоєння власної географічної назви почалися ще у січні 2022 року, тобто до початку повномасштабного вторгнення. Зараз настав час остаточно зареєструвати власний бренд України.

«Реєстрація Херсонського кавуна як географічного зазначення є важливою подією для нашого аграрного сектору. Кавун, вирощений на піщаних ґрунтах Таврійського регіону, отримав визнання за свою унікальність і став символом стійкості та відданості українських фермерів, які працюють навіть у складних умовах війни. Цей статус надає виробникам додаткові переваги, підвищуючи їх конкурентоспроможність на внутрішньому та міжнародному ринках. Місцеві громади отримають додаткові податкові надходження, що сприятиме економічному розвитку регіону. Для споживачів це гарантія високої якості та безпеки продукції», — зазначив заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів.

На сьогодні до Державного реєстру України географічних зазначень внесено відомості про 3133 ГЗ. Безпосередньо за національною процедурою зареєстровано 37 об’єктів, серед яких 29 географічних зазначень є виключно для товарів, що походять з території України.

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів