18 липня Земля

Не більше 500 га може бути у власності українців

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №5771 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо розміру сукупної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення». 

Про це повідомляє AgroPolit.com з посиланням на офіційний сайт ВРУ.

Зазначається, що проект закону розроблений з метою встановлення розміру сукупної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення яка може перебувати у власності громадян та юридичних осіб України.

«Проте, як ми знаємо, учасником юридичної особи може бути громадянин України, вказівки якому в реальному житті надає громадянин будь-якої іншої держави. Відстежувати реальних кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) майже неможливо. По суті, якщо не прописати запобіжники скупки землі пов’язаними особами, то й обмеження в 100 га, а пізніше в 10 тис. га будуть на практиці недієвими. Адже ті, у кого є можливість і гроші, зможуть купити обхідними шляхами значно більше. Тому, вважаю  за потрібне внести зміни в цей пункт шляхом зменшення загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення для набуття у власність юридичним особам України до 500 га, що унеможливить концентрацію землі де-факто в одних руках», — зазначається у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, 1 липня 2021 року стартував вільний ринок землі. Законом передбачено, що право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів можуть набувати виключно громадяни України. Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до 1 липня 2021 року, але загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина не може перевищувати 10 тис. га. 

З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.

Керуй своєю землею правильно!

Допоможемо вигідно здати в оренду або продати ваш пай!