15 серпня Соціалка

На Волині село Клевецьк на межі вимирання

У прадавньому селі Клевецьк, що на Волині, станом на початок 2022 року мешкало всього 30 людей. В селі немає магазинів, туди не їздить громадський транспорт, а пошту привозять тричі на тиждень на велосипеді. 

Місцеві кажуть, населення Клевецька почало меншати, коли у сусідньому селі відкрили завод і працівникам почали давати квартири, так молодь і почала виїжджати.

Про це стало відомо з сюжету ТСН.

«Точна дата заснування села невідома. Історичні дослідження показують, що коли головні поселення починали розростатись і постала потреба охороняти їх від чужоземців, навкруги будували укріплення — городища, обгороджені валами замки. Про такий палац «Клевецько» містить згадку архів князя Василя Сангушка», — кажуть історики.

Жителями Клевецька переважно є пенсіонери. За даними Вікіпедії, село Клевецьк, Турійського району знаходиться між основними дорогами з Ковеля на Володимир-Волинський і з Ковеля на Любомль. Воно межує на півночі з селами Довгоноси і Калинівка, на півдні — з селом Ружин, на заході — з селом Зілове і на сході з селом Городилець. Віддаль до міста Турійськ — 7 км і до міста Ковеля — 12 км. 

Найстарша жінка села 91-річна Зіна Оксіюк пам'ятає часи коли село було велелюдним, працювала школа., клуб і магазин. Селяни всі разом працювали у колгоспі.

Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, що на Волині є 5 сіл, у яких зареєстровано… 0 жителів.

Молочний бізнес в умовах війни