04 липня Соціалка

На Волині село Конопельки на межі зникнення

Від Луцька до села Конопелька Ківерцівської громади всього 30 км. Але тут немає ні магазину, ні церкви, ні школи, ні ФАПу, ні інтернету. Навколо — лише ліси.

У Конопельці мешкає близько 50 людей, зокрема 8 дітей. До Ківерців і Луцька тут курсує тільки один автобус.

Про це стало відомо з сюжету ТРК «Аверс».

Малолюддя настільки вплинуло на тутешню природу, що через річку в лісі гніздяться червонокнижні чорні журавлі, косулі приходять пастися під самі хати, а на городах часто хазяйнують дикі вепри.

«Колись було село, а зараз усі повтікали. Молодь виїхала до Луцька, бо ж роботи в селі немає… Ми у колгоспі мучилися… Бардак був»,  — розповідає Надія Сардарчук, місцева жителька, 92 роки.

Пенсіонерка Ольга Микитюк зазначає: до неї часто приїжджають дочки та сини, що живуть недалеко. Вони привозять їй усе необхідне та допомагають по господарству.

Читайте також: Мертві села України: рейтинг регіонів за кількістю вимираючих сіл (СПИСКИ)

Подейкують, у Конопельці є цікаве місце, де колись проживав польський пан. Коли він утікав, то нібито кинув у колодязь золото.

«Тут були такі ліси, такі болота. Але викорчували і зробили поля. Там у тому Замчиську хороше було. Там потім війна була. Стільки людей загинуло. І зараз гинуть… Що то робиться на світі? Навіщо мені було ще другу війну бачити?» — каже Ольга Кравчук, місцева пенсіонерка.

До села підведено газ. У Конопельці ще можна знайти дерев’яні клуні, які будували спеціально для зберігання снопів та сіна.

Тут усі живуть, як велика родина. Коли хтось їде в місто, то половині села купує на замовлення хліб. Старожили кажуть, як повмирають, то село зовсім пропаде.

Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, що на Волині є 5 сіл, у яких зареєстровано… 0 жителів.

Читайте також: 

Підтримайте наші агромедіа